Istraživanje nafte u BiH: opasnost ili šansa?

nafta

nafta

U Sarajevu je 19. i 20. januara održan sastanak predstavnika nevladinih organizacija, povodom najavljenih istraživanja zaliha nafte i gasa u Bosni i Hercegovini od strane naftne kompanije Shell .

Dosadašnja iskustva drugih zemalja sa kompanijom Shell, Argentine, Nigerije,
Južnoafričke Republike i Ukrajine, je predstavila Ike Teuling iz nevladine organizacije Milieudefensie-Friends of the Earth Netherlands. Ova organizacija se već duži niz godina bavi praćenjem posljedica na životnu sredinu i ljudska prava koje je eksploatacija nafte od strane ove kompanije izazvala širom svijeta.

Ike Teuling iz ove organizacije rekla je kako su iskustva pokazala da Shell uglavnom posluje u skladu sa zakonodavstvom zemlje u kojoj vrši eksploataciju, zbog ovoga smatramo da je poseban pritisak i odgovornost na nadležnim institucijama da zaštite interese svih građana BiH”

Na sastanku se govorilo o opasnostima koje predstavlja ne samo eksploatacija već i istraživanje nafte. Svi učesnici su saglasni da je u slučaju da dođe do sklapanja najavljenog koncesionog ugovora sa kompanijom Shell jako važno definisanje uslova pod kojima će se istraživanja provoditi.

Jedan od navedenih razloga je i taj što Zakon o zaštiti okoliša FBiH ne predviđa obaveznu izradu Studije uticaja na životnu sredinu za projekte istraživanja i testiranja novih tehnologija, iako nadležne institucije imaju
ovlaštenja da nalože izradu iste.

Igor Kalaba iz banjalučkog Centra za životnu sredinu izjavio je da u slučaju nafte, istraživanje može da dovede do isto tako katastrofalnih posljedica kao i eksploatacija.

“Studija uticaja na životnu sredinu je glavno oruđe kojim se javnosti omogućuje sagledavanje potencijalnih opasnosti te mjera za spriječavanje istih” naveo je Kalaba.

Pozivu na sastanak su se osim nevladinih organizacija odazvali i predstavnici Federalnog Ministarstva okoliša i turizma i Federalnog zavoda za geologiju.

Anes Podić iz sarajevske Ekoakcije rekao je da su, nažalost,  naše vlasti su do sada nebrojeno puta pokazale da im je briga o zdravlju ljudi i okolišu na dnu prioriteta.

” Biće potreban izuzetan angažman cijele zajednice u ovom procesu, kako bi se minimizirale posljedice po okoliš i zdravlje lokalnog stanovništva, koje u projektima ovog tipa mogu imati katastrofalne razmjere.“ kazao je on.

Predstavnici nevladinih organizacija su zaključili da saradnja u praćenju razvoja istraživanja nafte i gasa treba biti jedan od prioriteta za zajedničko djelovanje u svrhu zaštite životne sredine i prava građana BiH.

Posted by on 2015-01-23. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login