Izložba pečata u Muzeju Kaknja

KakanjMuzej Kaknja u saradnji s Arhivom Bosne i Hercegovine večeras organizuje izložbu pod nazivom „Iz zbirke matrica i pečata Arhiva BiH“, povodom obilježavanja Dana Povelje Kulina bana.

Arhiv Bosne i Hercegovine posjeduje jedinstvenu kolekciju matrica iz raznovrsnih oblasti, najviših organa zaknodavne i izvršne sudske vlasti, oblasnih i okružnih organa, ministarstva, komiteta, savjeta, sekretarijata, narodnih odbora i uprava, iz prosvjete, nauke i kulture.

Cilj izložbe jeste pokazati različite izvorne forme pečata, štembilja i žigova ili matrica kojima se očituju ljepote pečatoslovlja, a svaki na svoj način svjedok je nenadmašive važnosti kroz historiju.

Jedinstvena „Zbirka matrica i pečata Arhiva BiH“ svim istraživačima omogućava pristup za 613 raznovrsnih formi pečata, štambilja i žigova ili matrica, koji su bili pristupačni kroz sliku i otisak, a od sada će ih moći detaljno proučiti.

Arhiv BiH i autori izložbe Merima Serhatlić-Agarević i Ivana Mrda, nakon što je ta izložba doživjela izniman uspjeh među arhivskim stručnjacima, večerašnjom postavkom u Muzeju Kaknja žele da po prvi put i lokalnim javnostima predstave tu jedinstvenu izložbu.

Otvorenje izložbe je 18.00 sati u Muzeju Kaknja.

Posted by on 2017-08-28. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login