Janša u zatvoru napisao istorijski roman

Janez Janša

Janez Janša

Bivši slovenski premijer Janez Janša napisao je i izdao istorijski  roman čija se radnja događa prije Krista, u kraljevstvu Norricum koje su nakon otpora 12 keltskih plemena na području današnje Austrije i dijela Slovenije, osvojili stari Rimljani, pretvorivši ga u svoju provinciju.

Predstavljajući svoj roman “Kraljevstvo Norricum, bijeli panter” na promotivnoj konferenciji za novinare svog izdavača “Nova obzorja”, koji je izdao i ranije Janšine knjige nefikcionalnog sadržaja, autor je rekao da je ideju za roman dobio prije pet godina, na jednom seminaru o problematici etnogeneze i postanka naroda, te da je od tada prikupljao materijal.

Janša je ustvrdio da je knjigu pisao zadnjih pet mjeseci, u vrijeme dok je boravio u zatvoru.

Bivši slovenski premijer i oporbeni čelnik osuđen je na dvogodišnju zatvorsku kaznu zbog korupcijske afere Patria, pa je u zatvoru boravio od sredine juna, ali je odlukom ustavnog suda nedavno pušten na slobodu, do konačne odluke ustavnog suda o tome hoće li presuda ostati ili će se odrediti novo suđenje.

Janša tvrdi da je proces protiv njega bio montiran i motiviran političkim razlozima, te očekuje da će biti sudski i politički rehabilitiran.

Govoreći o svom proznom djelu, Janša je kazao da nije riječ o romanu koji prenosi naučne činjenice nego pokušaju da se osvijetli jedan istorijski trenutak koji može biti važan i kad se pojašnjavaju današnji događaji.

Najavio je da je to tek prvi iz serije istorijskih romana koje namjerava napisati, ovisno o zanimanju koje publika pokaže za prvo takvo njegovo djelo.

Posted by on 2014-12-24. Filed under Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login