Javna grčka televizija ponovo emitira program

TVZaposleni u grčkoj državnoj televiziji ERT proslavili su danas prvo emitovanje programa u posljednje dvije godine, nakon što je ova medijska kuća bila zatvorena u okviru drastičnih mjera štednje prethodne vlasti.

Ljevičarski premijer Aleksis Cipras rekao je da je zatvaranje ERT-a “velika rana”, kao posljedica dogovora sa stranim kreditorima. On je postavio ponovno otvaranje televizije kao jedan od svojih prioriteta.

Zaposleni su plakali dok su se pripremali za emitovanje jutarnjeg programa. Uoči početka emisije, emitovani su prikazi najpoznatijih spomenika i predjela u Grčkoj, a u pozadini se čula nacionalna himna.

“Ovo je poseban dan za sve Grke, za ljubitelje grčke kulture, za one koji vole Grčku i one koji vole slobodu informisanja. Uzbuđeni smo i veoma potreseni”, rekao je voditelj Nikos Agelidis.

Njegova kolegica Vasiliki Haine ocijenila je da je ovo “poseban i težak dan za sve”.

ERT, čiji godišnji rad košta 300 miliona eura, zamijenjena je manjom stanicom NERIT. Očekuje se da će ona sada biti spojena sa ERT-om ili priključena državnoj televiziji.

Radnici su se ranije ove sedmice popeli na vrh zgrade i iz naziva NERIT uklonili slova N i I.

Ciprasova stranka Siriza saopćila je da je ponovno otvaranje televizije “velika pobjeda za demokratiju”.

Ispred sjedišta državne televizije večeras će biti održan koncert.

Posted by on 2015-06-12. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login