Jazz Fest Sarajevo predstavlja kolaboraciju Imamovića i Labropoulou

Jazz Fest Sarajevo redovito je mjesto nastanka nove muzike i inicijator novih umjetničkih susreta bosanskohercegovačkih i međunarodnih umjetnika. Ovogodišnji festivalski program uz premijerno predstavljanje velikog ansambla Damira Imamovića i njegovog novog albuma “The World and All That It Holds”, predstavit će po prvi put Damirovu kolaboraciju sa grčkom kanunisticom sa stalnom adresom u Austriji Sofijom Labropoulou.

Saradnji osmišljenoj upravo za ovo izdanje festivala publika će svjedočiti na koncertu 8. novembra u 22 sata, a po prvi put scenu će dijeliti i violinistica Ivana Đurić i instrumentalista i pjevač Zanin Berbić koji će na zajedničkom koncertu 11. novembra izvesti jedinstven repertoar sevdalinki za dvije violine i glas, saopćeno je iz Jazz Festa Sarajevo.

Za otvaranje festivala 8. novembra u 19.30 sati u Narodnom pozorištu Jazz Fest Sarajevo je organizirao poseban program – svjetsku premijeru koncerta virtuoznih francuskih umjetnika – saksofoniste Emila Parisiena i violiniste Thea Ceccaldija koji će prvi zajednički cjelovečernji koncert održati upravo u Sarajevu.

Parisien i Ceccaldi važni su glasovi nove evropske scene. Emile Parisien je saksofonista i kompozitor koji je prošao malu odiseju od znatiželjnog brucoša muzičke akademije u Marciacu s početka stoljeća i zvijezde u usponu do nagrada Victoires du Jazz „otkriće godine“ i „umjetnik godine“, Prix Django Reinhardt, njemački Echo Jazz za najboljeg internacionalnog umjetnika. Danas je autor čija muzika na tradiciji gradi savremene strukture koje oduševljavaju i publiku i kritičare.

Svirao je sa muzičarima kakvi su Wynton Marsalis, Christian McBride, Joachim Kühn, Michel Portal ili Jeff Mills s kojim je u duetu nastupao na različitim festivalima izvodeći Coltraneovu muziku. Na jednom od Parisienovih aktuelnih projekata – sekstetu Louise učestvuju i američki muzičari Nasheet Waits i Theo Croker. Snimio je 13 albuma kao lider, većinu za njemačku izdavačku kuću ACT Music.

I Theo Ceccaldi već je dobio važna priznanja poput Victoires de la Musique u kategoriji „otkriće godine“ i „francuski muzičar godine“, a Jazz Magazine ga je proglasio i najboljim muzičarem godine. Ovaj svestrani violinista član je brojnih ansambala, a koncert sa Emilom Parisienom neće biti njegov jedini susret sa bh. publikom. Sa svojim triom Django nastupit će i drugog dana festivala 9. novembra.

Sarajevski susret Emila Parisiena i Thea Ceccaldija preporuka je za sve ljubitelje muzike zainteresirane za različite vrste muzika, od klasike do jazza. Ovaj duo osim inventivne i uzbudljive muzike čini posebnim i atraktivan scenski nastup i kao takav jedinstveno je muzičko iskustvo. Publika Jazz Festa će imati privilegiju da nastup ove dvojice muzičara gleda i sluša premijerno.

Posted by on 2023-10-27. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login