Jedanaest bh. gradova u akciji ‘Sat za planet zemlju’

Mostar, Stari most

Mostar, Stari most

Gašenjem rasvjete na Starom mostu u subotu, 23. marta, u 20 sati i 30 minuta, Mostar će se pridružiti globalnoj volonterskoj akciji Svjetskog fonda za prirodu (WWF) “Sat za planet zemlju”.

Pored Mostara, još deset bh. gradova ove godine sudjelovat će u akciji, a moguće je da se do vikenda broj bh. gradova poveće, kazao je na konferenciji za novinare WWF-ov voditelj projekta “Sat za planet zemlju” Bojan Stojanović.

Gradovi koji su se ove godine priključili akciji su Goražde, Foča i Zvornik. U Goraždu i Foči bit će zamračeni gradski trgovi, a u Zvorniku tvrđava Đurđev grad.

Stojanović je dodao kako “Sat za planet zemlju” pored ekološke važnost, gradovima pruža mogućnost turističke promocije.

Tako je u prošlogodišnji promotivni spot, koji je emitiran na više od 200 svjetskih televizijskih postaja, bila uvrštena scena gašenja rasvjete na Starom mostu, čime se Mostar pridružio svjetskim znamenitostima poput piramida u Gizi, Eiffelovog tornja, Buckinghamske palače, Brandenburških vrata i opere u Sydneyju.

Centralna manifestacija akcije “Sat za planet zemlju” za BiH bit će održana u Mostaru. Partner WWF-a u provedbi ovogodišnje akcije je nevladina organizacija EKO-Most Mostar, a u akciju se uključio i United World College Mostar, čiji će učenici organizirati koncert u OKC-u Abrašević te pripremiti poseban kulturni program na temu održivog razvoja.

I ove godine učenici svih mostarskih gimnazija zajedno će napraviti posebnu instalaciju sa svijećama.

Globalna inicijativa WWF-a “Sat za planet Zemlju” nastala je 2007. godine u Sydneyju s ciljem podizanja svijesti donositelja odluka i svih stanovnika naše planete o prekomjernoj potrošnji zemljinih resursa i energetskoj učinkovitosti, te štetnosti klimatskih promjena i čovjekovog negativnog utjecaja na Zemlju.

“Sat za planet Zemlju” s gotovo dvije milijarde sudionika u 135 zemalja svijeta ušao je u historiju kao najveća globalna volonterska akcija ikad organizovana.

Posted by on 2013-03-18. Filed under Bosna i Hercegovina, Foča, Goražde, Mostar, Vijesti iz BH gradova, Zvornik. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login