John McLaughlin dolazi u Sarajevo

John McLaughlin

John McLaughlin

Ovogodišnji Jazz Fest Sarajevo u prvoj sedmici novembra u dovest će u BiH neke od najznačajnijih umjetnika na aktuelnoj muzičkoj sceni, a jedan od njih je i britanski gitarista John McLaughlin poznat po energičnoj muzici i eklektičnim solo partijama što su ga učinili jednim od najpopularnijih i najutjecajnijih muzičara i izvan okvira jazza.

Danas u 72. godini života i petoj deceniji karijere, McLaughlin ne živi na staroj slavi, njegov aktuelni ansambl 4th Dimension sa kojim će nastupiti u Sarajevu donosi inovativnu i svježu autorsku muziku, saopćeno je iz Jazz Festa Sarajevo.

Ovog dobitnika Grammyja za najbolji instrumentalni jazz album 2009. godine magazin “Rolling Stone” je uvrstio je među najveće gitariste svih vremena, a u historiji jazza će ostati upisan kao osnivač Mahavishnu Orchestre, projekta Shakti, ali i kao saradnik Milesa Davisa sa kojim je snimio četiri studijska albuma.

Na albumu “Bitches Brew” jedna od kompozicija nosi naziv “John McLaughlin”, čime je Miles odao priznanje umijeću i muzici ovog umjetnika.

McLaughlinove improvizacije s elementima bluesa, rocka, flamenka i indijske muzike osigurale su mu poštovanje publike, kritike, ali i struke.

Britanski rock gitarista Jeff Beck nazvao ga je “najvećim živućim gitaristom”, a indijski instrumentalista Zakir Hussain smatra ga “jednim od najvećih i najznačajnijih muzičara našeg vremena”.

Ulaznice za koncert Johna McLaughlina & 4th Dimension 5. novembra u BKC-u mogu se rezervirati po 20 posto nižim cijenama na web stranici Jazz Festa Sarajevo.

Posted by on 2014-10-08. Filed under Jazz Fest Sarajevo, Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login