Kairo: Počela donatorska konferencija za Gazu

KairoPredstavnici oko 50 zemalja okupili su se u Kairu na skupu čije je cilj da se prikupe milijarde dolara da bi se obnovio pojas Gaze, razoren u nedavnom sedmonedjeljnom ratu između Izraela i Hamasa.  Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki-moon je u obraćanju na Donatorskoj konferenciji izjavio da je riječ o inicijativi vrijednoj 2,1 milijardi dolara i poručio da će uspjeh u realizaciji projekata direktno ovisiti o ‘uspostavi stabilne političke podloge’.

Državni sekretar John Kerry doputovao je jutros u glavni grad Egipta da prisustvuje konferenciji, koja se održava mjesec i po dana nakon uspostavljanja prekida vatre u tom ratu.

Očekuje se da će Kerry raditi na obnovi mirovnih pregovora između Izraela i Palestinaca, koji su u zastoju od kraja aprila.

Palestinci se nadaju da će se na skupu prikupiti oko četiri milijarde dolara.

Agencija UN-a za palestinske izbjeglice – UNWRA istakla je prije tog skupa da su finansijske potrebe bez presedana nakon tog trećeg rata u Gazi za samo šest godina.

Ne zna se, međutim, koliko će velikodušan biti svijet zbog drugih prioriteta u regionu kao što je borba protiv militanata u Siriji i Iraku, navodi AFP.

Oko 50 zemalja učestvuje na konferenciji kojoj prisustvuje i generalni sekretar UN-a Ban Ki-mun i 30 šefova diplomatija te predstavnika različitih međunarodnih monetarnih i humanitarnih tijela.

UNWRA je za obnovu tražila 1,6 milijardi dolara, a procjenjuje se da će ukupno biti potrebno osam milijardi dolara da bi se obnovila oštećena infrastruktura i domovi i osigurala zdravstvena pomoć, obrazovanje i čista voda za piće.

Tokom 50 dana sukoba ubijeno je 2.200 Palestinaca, većinom civila, a na izraelskoj strani 73-oje ljudi, najviše vojnika.

Sukobi u Gazi odnijeli su gotovo 2.300 života, mahom palestinskih, a raseljeno je 1,7 miliona ljudi

Rat u kome je oko 100.000 ljudi ostalo bez krova nad glavom, a 1,7 miliona je raseljeno okončan je 26. augusta.

Novac koji će biti prikupljen iskoristit će se u Gazi i za oživljavanje privrede. Bruto nacionalni dohodak na toj teritoriji smanjit će se u prva tri kvartala za 20 procenata ove godine, u poređenju s prošlom.

Nezaposlenost je prije rata bila 45 posto i 63 posto među mladima, koji čine veliki dio stanovništva.

Jedan zapadni diplomat, koji je tražio da ostane anoniman, upozorio je na zamor donatora, imajući u vidu da su razoreni projekti čiju su izgradnju finansirali ranije i da je skepticizam postojao i prije nedavnog sukoba.

Direktor Svjetske banke za palestinske teritorije Stin Lau Jorgensen upozorio je da ako nema hitnog oživljavanja ekonomije prijeti povratak nasilju.

Palestinski zvaničnici poput šefa diplomatije Rijada al Mlkija nadaju se velikom uspjehu konferencije i ocjenjuju da potezi ka daljem priznavanju u UN-u, uključujući pristupanje Međunarodnom krivičnom sudu da bi se Izrael mogao tužiti za ratne zločine, neće odbiti donatore.

U Gazi je prošle nedjelje prvi put održan sastanak nove palestinske vlade jedinstva, čime je simbolično okončana kontrola Hamasa nad tom teritorijom, koja je trajala od sredine 2007. godine.

Nejasno je da li će to biti dovoljno da uvjeri donatore da novac neće ići u ruke militanata i da odgovore na zahtjeve za obnovu.
Izrael na ovu konferenciju nije pozvan da od učešća ne bi odustale neke zemlje, a prije svih Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Posted by on 2014-10-13. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login