Kajsija – prirodni izvor vitamina

Kajsija

Kajsija

Osim njihovog odličnog okusa i mirisa, kajsije su zdrave i bogate vitaminima. Jedan su od najbogatijih prirodnih izvora vitamina A, C, B kompleksa, kalija i beta-karotena. Pomažu organizmu u odbrani od bakterijskih infekcija, obnovi oštećenog tkiva, u razvoju jačih zuba i kostiju i poboljšavaju vid.

Nutrijenti iz kajsije štite srce i oči, a biljna vlakna od bolesti. Na zdravlje srca izuzetno povoljan efekt ima visok sadržaj beta-karotena i likopena koji štite LDL holesterol od oksidacije.

Vitamin A, koji je snažan antioksidans, štiti ćelije i tkiva od oštećenja koja prouzrokuju slobodni radikali, a također utiče na bolji vid.

Degenerativan efekt slobodnih radikala ili oksidativni stres može voditi razvoju katarakte ili slabijem snabdijevanju oka krvlju, što uzrokuje makularnu degeneraciju. Unosom vitamina A za 40 posto se smanjuje vjerovatnost pojave katarakte.

Kajsije su i dobar izvor biljnih vlakana koja povoljno utiču na probavni trakt pa su dobra prevencija protiv konstipacije. Bogata je vitaminom B 17, koji uništava ćelije raka i pomaže u prevenciji njegove pojave.

Za anemične
Zbog njenog visokog sadržaja željeza preporučuje se anemičnim osobama, povećava količinu hemoglobina. Svježi sok od kajsije koristi se kao lijek kod groznice i kožnih bolesti, rashlađuje i ubrzava eliminaciju otpadnih materija varenja. Povoljno djeluju na kožu pa bi ih trebalo jesti ukoliko patite od ekcema ili opekotina.

Posted by on 2014-09-26. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login