Kako da se izborite s proljetnim alergijama?

alergija, proljećeDok se većina ljudi obraduje proljeću, nekolicina ne može istinski da uživa u lijepom vremenu zato što se suočavaju sa proljetnim alergijama. Svrab, peckanje očiju, kihanje – sve su ovo simptomi alergije.

Konzumirajte odgovarajuće namirnice
Nepravilna ishrana može da pogorša zdravstvene probleme, uključujući astmu i sezonske alergije. Medicinske studije su nekoliko puta ponovno dolazile do otkrića da moćni antioksidantni, koji se nalaze u voću, povrću, žitaricama, orašastim plodovima, zelenom čaju, mogu da pomognu protiv upala u tijelu.

Također možete da konzumirate namirnice koje su bogate omega 3 masnim kiselinama, koje uključuju ribu, jaja, orahe i laneno ulje.

Skinite suvišne kilograme
Višak kilograma vam otežava disanje, a to je problem koji vam nikako nije potreban kada patite od alergija. Što više masnih naslaga imate oko stomaka, to sprječava vaša pluća da se potpuno šire.

Drugim riječima, ne možete da napravite pravi, dobri, duboki uzdah i izdah, ali će vam gubitak kilograma pomoći da lakše dođete do kisika.

Eliminišite stres
Stres dovodi do gubitka imuniteta, a oslabljen imuni sistem povećava vaše šanse za alergijske reakcije. Naučite da kontrolišete stres, jer ćete tako spriječiti i pojavu alergija.

Proljetno čišćenje
Lijepo je vrijeme, zar ne želite da vaša kuća zablista? Očistite i uklonite prašinu iz cijelog stana. Naravno da će se ona brzo nakupiti, ali sada imate vremena da obrišete prašinu iza kreveta i ispod komoda. Uvijek koristite vlažne krpe, jer suhe samo šire prašinu.

Nakon što sprovedete kompletno čišćenje, operite posteljinu, obrišite dušek, operite jastuke.

Istruširajte se i operite kosu prije spavanja
Na ovaj način ćete uspjeti da uklonite polen sa kose i kože, pa ćete umanjiti šanse za iritaciju. Također bi trebalo da razmislite o držanju kućnih ljubimaca van spavaće sobe, jer je njihova dlaka također puna polena.

Nosite naočale kada izlazite napolje
Zaštitite oči od polena i drugih oblika iritacije, jer je ovo veoma senzitivna regija, koja je sklona svrabu i crvenilu.

Mijenjajte filtere za klimu
Veoma je važno da filteri budu svježi i da se mijenjaju na svaka tri mjeseca, kao i da koristite filtere koji efikasno uklanjaju polen.

Sredite ormar
Potrudite se da odjeću koja vam trenutno ne treba držite u plastičnim kesama, a cipele u kutijama, koje se neće nalaziti na podu.

Posted by on 2015-04-23. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login