Kako se što bolje naspavati

san, spavanjeVaše raspoloženje prilikom buđenja odraz je vašeg kvalitetnog ili nekvalitetnog sna.

Iako imamo utisak da nam raspoloženje zavisi od toga da li je kišno ili sunčano jutro, to ne mora uvijek da bude tako.

Ne smijemo zaboraviti da se tokom sna naš organizam obnavlja, i da je veoma bitno za cjelokupno naše zdravlje da što bolje i kvalitetnije spavamo. Za vas smo pripremili nekoliko savjeta, uz pomoć kojih ćete, nadamo se, uspjeti da se naspavate i odmorite.

Za početak, namjestite idealnu temperaturu u spavaćoj sobi. Neka se kreće od 15 do 20 stepeni. I zato, tokom ljeta, pronađite način da je rashladite. To ćete uspjeti spuštanjem roletni, koje će vas zaštititi ujedno i od sunca.

Buka je takođe jedan od faktora koji vam mogu remetiti san. Kako biste se izborili sa tim problemom, nabavite čepiće za uši.

Poželjno bi bilo da svake večeri legnete u isto vrijeme kao i da se svakog jutra probudite u isto vrijeme, čak i vikendom, kako i se tijelo naviklo na takav ritam i kako bi san došao sam od sebe.

Sljedeća bitna stvar, izbjegavajte popodnevne drijemke kako ne biste poremetili san tokom noći, a ujutru, odmah nakon buđenja, trk na terasu, izložite se sunčevoj svjetlosti, kako bi se organizam što prije razbudio.

Sat vremena prije spavanja, smanjite ili isključite sve izvore svjetlosti koje vas okružuju. Ugasite TV, kompjuter, ostavite mobilni telefon što dalje od vas. Potreban vam je mir. Opuštajući ritual prije spavanja neka postane dio vaše svakodnevnice- relaks kupka, šoljica biljnog čaja ili čitanje neke dobre knjige.

Ukoliko se ipak dogodi da ne možete zaspati, promijenite sobu i radite nešto što vam ne privlači ni malo pažnje, i tako nastavite sve dok ne osjetite zamor, a onda se vratite u vaš topao krevet.

Još nekoliko vrlo bitnih stvari koje trebate izbjegavati- teške obroke, alkohol i cigarete neposredno pred spavanje zaboravite. I najvažnije za kraj – krevet vam služi za odmor i spavanje, s toga, stvari nevezane za san, poput laptopa, materijala sa posla, teške literature držite što dalje od kreveta.

Posted by on 2015-11-13. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login