Kako ubrzati metabolizam i sagoriti više kalorija

metabolizam, zdravljeNakon unosa pola litra vode, tijelo sagori i do 30 posto više kalorija

Kako starimo, metabolizam se usporava, pa u prosjeku dobijamo u težini pola kilograma godišnje. Evo nekoliko načina da ubrzate metabolizam i sagorite više kalorija tokom dana:

– Mišići sagorijevaju i do 85 kalorija na dan, pa ako poradite na mišićima nogu, trud će vam se višestruko isplatiti.

– Istraživanja su pokazala da nakon unosa pola litra vode, tijelo sagori i do 30 posto više kalorija. Zato se držite starog pravila i pijte najmanje dva litra tečnosti na dan.

– Dokazano je da nedostatak sna izaziva gojaznost. Kada ne spavate osam sati i tijelo se ne odmori dovoljno, organizam luči kortizol i adrenalin. Ovi hormoni mogu da naruše metabolizam i da podstaknu želju za slatkom i masnom hranom.

– Unosite dovoljnu količinu vitamina D, ali i proteine, i to onoliko grama proteina koliko imate kilograma. U ishranu obavezno “ubacite” jogurt bogat probioticima jer će pospješiti varenje.

– Krećite se u toku dana, idite stepenicama, pješačite jednu stanicu do posla, bavite se nekom fizičkom aktivnošću. Nađite aktivne prijatelje, koji će vas nagovoriti da vozite bicikl ili da idete na planinarenje, a zaboravite na one koji vole da se izležavaju ispred TV-a.

Posted by on 2015-05-17. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login