Kastro: SAD duguju Kubi milione dolara zbog sankcija

Fidel Castro

Fidel Castro

Bivši kubanski lider Fidel Castro obilježio je u četvrtak 89. rođendan kolumnom u novinama u kojoj je ponovio da SAD-a Kubi duguju milione dolara zbog štete nanijete višedecenijskim sankcijama.

Tekst je objavljen dan prije historijskog događaja u američko-kubanskim odnosima – podizanja američke zastave na obnovljenoj zgradi američke ambasade u Havani, kome će prisustvovati državni tajnik John Kerry. U međuvremenu, ekonomski embargo je još na snazi, prenosi agencija AP.

Do približavanja dvije zemlje poslije 54 godine formalnog prekida u diplomatskim odnosima došlo je zalaganjem Fidelovog brata Raula koji je preuzeo dužnost predsjednika Kube poslije zdravstvenih teškoća koje je Castro imao 2006. godine.

Fidel Castro u kolumni nije direktno pomenuo obnovljene odnose, ali je iznio nekoliko kritika na račun SAD-a.

On je rekao da Washington duguje Kubi odštetu “koja dostiže više miliona dolara” za štetu pričinjenu embargom. On je takođe ponovo osudio odluku SAD-a da prestanu da mijenjaju dolare za zlato 1971. godine i naveo da je taj potez učinio da dolar postane mjerilo vrijednosti valuta.

Fidel Castro je došao na vlast revolucijom 1959. godine, a odnosi sa SAD-om su prekinuti 1961. godine.

Posted by on 2015-08-14. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login