Katalonija – srce španske ekonomije

Katalonija Katalonija u kojoj su stranke koje se zalažu za nezavisnost osvojile apsolutnu većinu u regionalnoj skupštini jedan je od najvažnijih ekonomskih regiona Španije.

Katalonija učestvuje sa 25 posto u španskom izvozu i skoro 20 posto u španskom bruto domaćem proizvodu zemlje (BDP).

U Kataloniji živi 7,5 miliona ljudi od ukupno 47 miliona stanovnika Španije, što je čini drugim najvećim regionom iza Andaluzije na jugu sa 8,4 miliona stanovnika. Gotovo 73 posto stanovnika Katalonije govoriti katalonski, a oko 15 procenata populacije su stranci.

Ova španska pokrajina je prošle godine učestvovala sa 19 posto u bruto BDP-u Španije, u vrijednosti od skoro 200 milijardi eura, zahvaljujući čemu je postala najbogatiji region u Španiji, prenosi agencija France press.

Od izbijanja ekonomske krize 2008. godine, BDP Katalonije po stanovniku je znatno pao, ali je i dalje iznad nacionalnog prosjeka sa iznosom nešto ispod 27.000 eura u prošloj godini, prema podacima španskog instituta za statistiku.

Oko 586.000 kompanija ima sjedište u Kataloniji, među kojima su najbrojnija mala i srednja preduzeća.

Ta pokrajina je, također, dom za skoro 2.150 većih kompanija sa više od 200 zaposlenih svaka, kao što su modni gigant Mango i energetska kompanija Gas natural. I njemačka automobilska kompanija VW ima fabriku u tom regionu, gdje proizvodi automobile pod imenom svog brenda “Seat”.

Zahvaljujući svojoj prijestolnici Barceloni i plažama na obalama Sredozemnog mora, Katalonija privlači daleko najviše stranih turista od bilo kog regiona u Španiji. Samo prošle godine, registrovan je dolazak preko 16,8 miliona stranaca, što je oko jedne četvrtine ukupnog broja stranih turista Španiji, navodi francuska agencija.

Kada je riječ o trgovini, Katalonija je lani imala udio od 25 posto u ukupnom izvozu Španije, prema podacima španskog ministarstva ekonomije. Naime, od 2011. godine, Katalonija je izvezla više proizvoda u inostranstvo od ostatka Španije, prenosi Tanjug.

U prošloj godini, ova pokrajina je privukla 17 posto cjelokupnih stranih investicija u Španiji, u vrijednosti od 2,9 milijardi eura.

Katalonija je, međutim, treća najzaduženija od 17 autonomnih španskih pokrajina, pa je tako njen dug u drugom kvartalu tekuće godine bio jednak gotovo trećini njenog BDP-a, prema podacima centralne banke Španije.

Stopa nezaposlenosti u Kataloniji je u drugom tromjesečju ove godine iznosila 19,1 posto, što je izuzetno visoko, ali ispod nacionalnog prosjeka Španije od 22,4 posto.

U glavnom gradu Katalonije, Barceloni, nalazi se i drugi najprometniji aerodrom u Španiji, kroz koji je prošle godine prošlo 37,6 miliona putnika, a od koga je jedino prometniji aerodrom u Madridu. Luka u Barceloni je treća najprometnija u zemlji, poslije luka Algesiras i Valencije.

Kako navodi France press, na osnovu 99 posto prebrojanih glasova, najveća secesionistička grupa “Zajedno za DA” osvojila je 62 mjesta u parlamentu bogatog španskog sjeveroistočnog regiona, dok je manja ljevičarska partija Kandidatura za narodno jedinstvo (CUP) osvojila 10, što im daje apsolutnu većinu u parlamentu od 135 mjesta, prenijela je agencija AFP.

Obje te secesionističke partije saopštile su ranije da će unilateralno proglasiti nezavisnost od Španije u narednih 18 mjeseci, ali se tome protivi centralna vlada u Madridu navodeći da to ne dozvoljava španski ustav.

Posted by on 2015-09-29. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login