Kina će do kraja godine od SAD-a preuzeti status najveće svjetske ekonomije

Kina

Kina

Sve do 1890. godine Kina je bila najveća svjetska ekonomija. Poslije toga, primat su preuzele Sjedinjene Američke Države, ali se to uskoro treba ponovo promijeniti

Do kraja tekuće godine Kina bi mogla preuzeti krunu kralja svjetske ekonomije od Sjedinjenih Američkih Država. Upoređivanje ekonomskog učinka je težak zadatak, jer se nivo ekonomske razmjene stalno mijenja. Jednostavnim pretvaranjem BDP-a iz Ren-Min-Bija u dolare ne oslikava pravo stanje stvari. Hljeb i voda su možda jeftiniji u Kini, gorivo u SAD-u i sl.

Kako bi uzeli u obzir i te razlike, svjetski stručnjaci u polju ekonomije vrše prilagodbe bazirane na komparativnoj korpi dobara i usluga širom svijeta. To se naziva popularnim imenom “paritet kupovne moći” odnosno (PPP).

Novi podaci objavljeni danas od strane Internacionalnog komparativnog programa, odjela Ujedinjenih Nacija, jasno ukazuju troškove življenja u 199 zemalja svijeta. Na osnovu toga, Kina ima viši koeficijent PPP-a nego što su stručnjaci prethodno predviđali. U odnosu na prethodno istraživanje Kina ima za 20% jaču ekonomiju.

Prognoze su dakle takve da će Kina preuzeti ekonomski primat od SAD-a još do kraja ove godine, a ne do 2019. kako se prethodno smatralo.

Posted by on 2014-07-21. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login