Kina: Juan da bude svjetska valuta

JuanKineski premijer tražio je od Međunarodnog monetarnog fonda da uključi juan u spektar valuta koje služe za izračunavanje Specijalnih prava vučenja.

U spektar valuta SPV-a, koji ima ulogu novca MMF-a, odnosno sredstva plaćanja u međunarodnim finansijskim transakcijama, za sada su uključeni dolar, euro, funta i jen.

“Kina želi da ubrza konvertibilnost juana i olakša strana ulaganja na kineskom finasijskom tržištu”, izjavio je kineski premijer u razgovoru sa direktoricom MMF-a Kristin Lagard, prenose kineski mediji.

“Kina se nada da će zahvaljući SPV-a igrati aktivnu ulogu u održavanju finasijske stabilnosti. Nadamo se također da će se na taj način otvoriti kineski finasijski sektor”, dodao je premijer.

Kristin Legard je u petak ukazala na mogućnost uvođenja juana među valute SPV-a. MMF mora ove godine da započne proceduru revizije spektra valuta SPV-a. Prva sjednica MMF koje će imati ovu temu na dnevnom redu biće održana u maju.

Posted by on 2015-03-25. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login