Kineska vojska zabranila “pametne” uređaje

Kina, vojska

Kina, vojska

Novi pametni sat, “Apple watch”, vjerovatno će biti izuzetno popularan u Kini, ali ovakvi satovi predstavljaju ozbiljnu prijetnju po Narodnooslobodilačku armiju Kine koja broji 1,6 miliona vojnika, piše američka televizija NBC.

To upozorenje dolazi u trenutku kada kineska vlada nastoji da poveća cyber sigurnost i “zatvori” bezbjednosne rupe koje su stvorile inostrane tehnologije.

“Od trenutka kada vojnik stavi uređaj koji je u stanju da napravi snimak visoke rezolucije, da slika, procesuira i prebaci podatke, veoma ga je lako pratiti ili otkriti vojnu tajnu”, upozorava se u članku zvaničnog lista kineske vojske.

Upozorenje, u kome se ne navode imena kompanija koje proizvode pametne telefone, je uslijedilo nakon izbijanja jednog incidenta u istočnoj Kini, kada je novi regrut dobio pametni sat i pokušao da iskoristi uređaj kako bi uslikao saborce.

Vođa tima ga je, međutim, zaustavio i prijavio nadležnim organima, koji su zatim poručili da takvi uređaji mogu naštetiti vojnim akcijama i bezbjednosti.

“Korištenje uređaja sa pristupom internetu, informacijama o lokaciji, kao i sa funkcijama za glasovno pozivanje, treba da bude posmatrano kao kršenje propisa o nacionalnoj bezbjednosti kada ga koristi vojno osoblje”, navodi se članku u listu kineske vojske.

Ni kinesko ministarstvo odbrane niti filijala američke kompanije Apple u Kini nisu željeli da daju komentar, ali su pojedini članovi kineske armije, koje je kontaktirala američka mreža NBC, potvrdili da je korištenje pametnih satova i drugih “pametnih” uređaja zabranjeno.

Posted by on 2015-05-19. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login