Klanjana kolektivna dženaza žrtvama u Kozarcu

 KozaracNa stadionu u Kozarcu, nedaleko od Prijedora, nakon komemoracije na kojoj su se obratili predstavnici porodica žrtava, visoki predstavnik u BiH i predstavnici Islamske zajednice BiH, klanjanje dženaze namaza za 283 bošnjačke žrtve predvodio je reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović.

Nakon učenja Fatihe za 283 bošnjačke žrtve, Anti Doliću, jedinoj hrvatskoj žrtvi koja će danas biti sahranjena, nekoliko hiljada prisutnih odalo je počast minutom šutnje.

Javnim čitanjem imena i prezimena žrtava, počelo je iznošenje tabuta do kamiona kojima je će biti prevezeni do lokalnih mezarja u selima u okolini Prijedora gdje će biti obavljene pojedinačne dženaze i sahrana za Antu Dolića. On je danas u skladu s odlukom porodice ispraćen s istog mjesta sa kojeg su isprećeni i njegove komšije i prijatelji bošnjačke nacionalnosti s kojima je 22 godine ležao na istom mjestu, u masovnoj grobnici Tomašica.

Najmlađa žrtva koja će danas biti ukopana je 13-godišnji Šarčević Elvis, a najstarija Kadirić Salih koji je imao 77 godina. Danas će biti ukopano 12 maloljetnika, svi pronađeni u masovnoj grobnici Tomašica. Pronađene su i tri ženske osobe, a najstarija među njima je Đula Duratović (1924) koja će biti ukopana sa suprugom Husnijom, četiri sina, snahom i unucima.

Međunarodni krivični tribunal za zločine počinjene na tlu bivše Jugoslavije (ICTY) i Sud Bosne i Hercegovine dosad su za zločine počinjene tokom proteklog rata u Prijedoru pravosnažno osudili 26 osoba na ukupno 422 godine zatvora.  Za zločine u najzloglasnijim logorima u toj regiji – Omarska, Keraterm i Trnopolje, koji su rasformirani krajem augusta 1992. godine, osuđeno je 14 osoba na ukupno 182 godine zatvora.

Posted by on 2014-07-20. Filed under Prijedor, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login