Knjige koje su promijenile tok istorije

knjigaJedni kažu da je “Bog stvorio nebo i zemlju”, a drugi da je Charles Darwin srušio tu ideju teorijom o prirodnoj selekciji, piše the Guardian

Ipak, zajedno, Biblija i “Porijeklo vrsta” predstavljaju najvrijednije knjige za čovječanstvo, pokazalo je ispitivanje britanske javnosti.

Istini za volju, Biblija je imala nešto više glasova (37 posto) u odnosu na Darwinovo djelo (35 posto).

Istraživanje koje je sprovela izdavačka kuća Folio Society obuhvatila je 2.044 odrasle osobe koje su imale zadatak da kažu koje knjige su najznačajnije za moderni svijet. Ispitanici su dobili listu od 30 knjiga od kojih je trebalo da odaberu tri naslova.

Knjiga Mary Woolstonecraft o jednakosti žena je dobila 4%glasova, kao i Alisa u zemlju čuda te Ponos i predrasude. Komunistički manifest je dobio 5% glasova, baš kao i Rat i mir te Hamlet. Neki od naslova na spisku uopšte nisu dobili glasove, kao što su Ciceronovi Govori, Djeca ponoći Salmana Rushdieja i Klaonica Pet Kurta Vonneguta.

Na listi odabranih našla se i “Kratka istorija vremena” Stephena Hawkinga (17 posto), Einsteinova “Teorija relativnosti” (15 posto), a u prvih deset našla su se svega dva romana: “1984” (14 posto) i “Ubiti pticu rugalicu” (10 posto).

Evo koje knjige su, prema ovom istraživanju, najvrijednije za čovječanstvo:

1. Biblija (37 posto)
2. O porijeklu vrsta posredstvom prirodne selekcije (ili očuvanje boljih rasa u borbi za život), Charles Darwin (35 posto)
3. Kratka istorija vremena, Stephen Hawking (17 posto)
4. Teorija relativnosti, Albert Einstein (15 posto)
5. 1984, George Orwell (14 posto)
6. Matematički principi prirodne filozofije, Isaac Newton (12 posto)
7. Ubiti pticu rugalicu, Harper Lee (10 posto)
8.  Kur’an (9 posto)
9. Bogatstvo naroda, Adam Smit (7 posto)
10. Dvostruka spirala, James Watson (6 posto)

Posted by on 2014-11-18. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login