Ko će zamijeniti Blattera?

Sepp BlatterSepp nije izdržao. Neprestane kritike velikog dijela fudbalske javnosti urodile su plodom i svega pet dana nakon što je dobio novi mandat, Sepp Blatter je dao ostavku na mjesto predsjednika FIFA-e. Ovo su potencijalni nasljednici Švicarca.

Nakon 17 godine boravka na mjestu predsjednika FIFA-a Sepp Blatter je odlučio dati ostavku. Korupcijski skandal i sve ono što je on izazvao bili su previše snažni da bi se čovjek koji uskoro zatvara poglavlje osme decenije svog života uspio nositi.

Vanredni izbori na kojima ćemo saznati ime novog predsjednika bit će održani između decembra 2015. i marta 2016. godine, a do tada će Blatter i dalje biti na čelu. Ukratko predstavljamo kandidate od kojih bi jedan nekad u narednih desetak mjeseci mogao zasjesti na čelo krovne kuće fudbala.

Princ Ali
Jordanski Princ Ali bin Al-Hussein (39) je 29. maja na FIFA-inom kongresu bio glavni konkurent Blatteru, ali većinu glasova pokupio je Švicarac. Zato je čekivano da upravo Princ Ali naslijedi Blattera. Prva njegova velika uloga u svijetu fudbala bila je mjesto predsjednika Fudbalskog saveza Jordana. Zatim je 2001. godine osnovao Fudbalski savez Zapadne Azije da bi 2011. postao potpredsjednik FIFA-e.

Michel Platini
Francuz je poznata faca u svijetu fudbala. Naime, Michel Platini koji uskoro slavi 60. rođendan već osam godina nosi titulu predsjednika UEFA-e. Kao fudbaler, tri puta je proglašen najboljim igračem Evrope. Najprije je bio dobar prijatelj Seppa Blattera, ali u posljednje vrijeme se gledaju “preko nišana“. Već sada ima CV iz snova, kakav bi tek imao ako u njega doda i crticu pored koje piše “FIFA president“.

Luis Figo
Još jedan veliki fudbaler. Igrao je i za Real Madrid i za Barcelonu. Luis Figo (42) je također bio protiv Blattera. Naglasio je da je dužan fudbalu vratiti za sve ono što mu je fudbal dao, a da će to vratiti borbom koja će donijeti promjene.

Jerome Champagne
Pored Platinija, Jerome Champagne (56) je još jedan Francuz koji bi mogao zamijeniti Blattera. On je pokušao ući u uži krug kandidata na predstojećim izborima, ali na samom početku nije uspio skupiti pet fudbalskih saveza koji bi glasali za njega. Sa Blatterom je sarađivao od 1999. do 2010. godine kao direktor za međunarodne odnose FIFA-e. Funkciju je napusio iz nepoznatih razloga.

Issa Hayatou
Predsjednik Konfederacije afričkih nogometnih saveza od 1988. godine i član FIFA-inog komiteta od 1990. godne. Zapravo, Issa Hayatou je FIFA-in član komiteta sa drugim najdužim stažom. Bio je Blatterov rival na izborima 2002. godine, ali je izgubio rezultatom 139:56. Član je Međunarodnog olimijskog saveza od 2001. godine. Ovo će mu biti 69. ljeto, a imao je “čast“ da ga se povezuje sa kontraverznim radnjama.

Michael Van Praag
Njegov otac Jaap Van Praag je bio predsjednik Ajaxa od 1964. do 1978. godine. Michael ga je naslijedio 1989. i na čelu tog kluba boravio do 2003. godine. Bio je i fudbalski sudija, a od 2008. godine “caruje“ Fudbalskim savezon Holadnije. Od 2009. godine je i član UEFA-inog izvršnog komiteta. Podržavao je Princa Alija u njegovoj borbi da zauzme Blatterovo mjesto.

Posted by on 2015-06-04. Filed under Sport. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login