Ko se boji novog Zakona o radu

zakon o raduZakon o radu još nije ni doživio svoje izmjene, a praktično je podijelio poslodavce, vlast i sindikate radnika. Smatra se da izmjene Zakona forsira Međunarodni monetarni fond (MMF) i da će radnici izgubiti sva prava. Ono što je za sindikaliste nedopustivo, poslodavcima je opravdano, a vlastima nužno.

Donošenje novog Zakona o radu na nivou entiteta u BiH uslov je MMF-a za odobravanje novih kredita, za koji su zainteresovane prije svega entitetske vlade. Potvrdio je to ministar vanjskih poslova BiH, Igor Crnadak, koji je bio član bh delegacije koja je prisustvovala proljetnom zasjedanju Svjetske banke i MMF-a u Vašingtonu.

“Jeste, jedna od stvari. Kako će se to definisati, da li će biti u pitanju novi zakon ili kako će to ići biće mnogo jasnije nakon prve posjete MMF-a koja počinje krajem ovog mjeseca i trajaće 15 dana”, objasnio je Crnadak.

Zbog nedonošenja novog Zakona o radu, koji je bio jedan od uslova iz pisma namjere, aranžman sa MMF-om je otkazan prošle godine. Novim Zakonom se drastično smanjuju prava radnika, od redukcije sindikalnog organizovanja, prava na plaćeno odsustvo, pa do mogućnosti lakšeg otpuštanja. Novi tekst zakona neprihvatljiv je za predstavnike Sindikata.

“U aktuelnom Zakonu koji se šalje nama ne postoji ono o čemu mi čitavo vrijeme pričamo, pored kolektivnih ugovora, a to je ukidanje ugovora na neodređeno vrijeme, to ne postoji. To postoji na indirektan način, kroz zahtjeve MMF-a, koji je napisao fleksibilnost radnih mjesta, a mi znamo šta to znači. Ugovore o radu na određeno preferirati čak do pet godina, što je ubitačno. Do pet godina čovjek stalno trpi neki mobbing. To je sve preporuka, a mi tu vidimo izuzetnu ozbiljnost kada to traži MMF”, stav je Ismeta Bajramovića, predsjednika Saveza samostalnih sindikata BiH.

O novom Zakonu o radu nema razgovora ni u Republici Srpskoj.

“Ako će Vlada pokušati se da uradi da bi dobila novi Zakon o radu, mi ćemo kao sindikat učiniti sve što je u našoj moći, pa i više od toga da ne dođe do novog Zakona o radu”, tvrdi Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS.

Usvajanje Zakona o radu dio je ekonomskih reformi koje BiH mora provesti nakon što je aktiviran Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. On je i dio nove evropske inicijative, u okviru kojeg su bh vlasti prihvatile Sporazum o rastu i zapošljavanju.

“Što se tiče Zakona o radu, to je stvar koja je odavno na dnevnom redu, čak od 2010.godine, nažalost nikad se nije desio. To jeste jedna od stvari koju postavlja MMF, ali uslovi, kada govorimo o uslovima i uopšte našem odnosu prema MMF-u, naša jasna poruka u Vašingtonu bila je da mi u reforme ulazimo sa ili bez podrške MMF-a, jer je to opredjeljenje Vlade”, kaže Željka Cvijanović, premijerka RS.

Njen kolega, iz Federacije BiH, Fadil Novalić smatra kako je polemika oko novog zakona o radu neosnovana.

“Morate priznati, da u slučaju krutih zakona postoji strah koji generiše to da se apstinira od zapošljavanja i propuštaju se neke poslovne prilike”, stav je Novalića.

Iako nisu u potpunosti zadovoljni novim zakonskim rješenjima, poslodavci su ipak za promjene postojećeg Zakona.

“Tekstom se prožima prava, prava i prava radnika. Mi ne bježimo od prava radnika, ali tražimo i obaveze radnika, ali i poslodavaca. Nekoliko je stvari za koje mi smatramo da su krucijalne, od toga da kolektivni ugovor ne može biti na neodređeno vrijeme. Treba biti na određeni period od tri godine, kao što je u većini evropskih država. Mi smatramo da predviđeni godišnji odmor koji podrazumijeva minimalno četiri sedmice, a na to još uvećano za radni staž, će znatno opteretiti rad poslodavaca”, kaže Sefudin Čengić, predsjednik udruženja poslodavaca FBiH.

Direktor Unije udruženja poslodavaca RS, Saša Aćić, vjeruje da će Zakon biti donešen u ovoj godini, jer je predviđen u ekonomskoj politici Vlade za 2015. godinu.

“Bez obzira na pritisak MMF-a, mi očekujemo da će Vlada RS, a na osnovu ekonomske politike i programa rada Narodne skupštine RS, prići izradi novog Zakona o radu”, navodi Aćić.

U odnosu na postojeći, novi Zakon donio bi i neke pozitivne promjene.

“Zakon prvi put predviđa i roditeljsko pravo, dalje, predviđa čitav jedan veliki dio koji govori o zabrani diskriminacije na random mjestu po bilo kojoj osnovi”, objašnjava Fedra Idžaković, direktorica udruženja Prava za sve iz Sarajeva .

Tri zainteresovane strane imaju malo vremena da usaglase stavove i naprave kompromise. Krajem aprila u BiH doputovaće delegacija MMF-a, a do tada bi se trebalo znati hoće li biti novog Zakona i aranžmana ili ne.

rse

Posted by on 2015-04-29. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login