Koliki bakšiš ostaviti u kojem dijelu svijeta?

bakšiš Lijepo je nagraditi konobara nakon dobre usluge, no je li to baš uobičajeno i potrebno napraviti u svakoj zemlji? Na bakšiš (napojnica) se u svjetskim zemljama posve drukčije gleda. Neki će se, ako ga ne dobiju uvrijediti, dok će drugi, pak dobivanjem biti uvrijeđeni.

Francuska
U restoranima i kafićima obično se daje napojnica 10 – 15 posto od iznosa računa. Ostavlja se na stolu, a naziva se „purboar“. U hotelima se „bakšiš“ ne ostavlja, ali ostavlja se u taksijima, gdje je običaj taksistu nagraditi s 10 posto, prenosi portal dnevnik.hr.

Italija
U restoranima nije obavezno dodavanje jer se na račune takoreći stavi već unaprijed, a naziva se „coperto“. Naravno, ako ste izrazito zadovoljni, konobar se neće buniti pokojim eurom na stolu. U kafićima za bakšiš postoje uglavnom kasice na šanku. Što se hotela tiče, u redu je nagraditi sobaricu s pet eura ako ostajete sedam dana.

Španjolska
Kad jedete vani, nastojite ostaviti 10 – 15 posto viška. Nemojte ostavljati nipošto par centi, s obzirom da se to smatra uvredljivim. U taksiju se cijena zaokruži na prvu višu okruglu cifru.

Turska
U restoranima barem 10 posto, a smatra se vrlo nepristojnim otići bez ikakve napojnice. Sobarici i nosaču se daje napojnica od eura, a u taksijima kao i u Španjolskoj.

SAD
Nakon ručka, večere ili nekog drugog obroka, svakako ostavite bakšiš 15 – 20 posto jer su plaće konobara vrlo niske, i praktički stvarno žive od toga. Nosaču prtljage se daje dolar – dva po odnesenom kuferu, a sobarici isto toliko po danu. U taksiju je uobičajeno ostaviti 15 posto.

Kina i Japan
Ovdje napojnice ne postoje – davanje napojnice u hotelu koji ne pripada nekom međunarodnom lancu smatra se čak i uvredljivim. Ipak, u kineskim turističkim centrima možete ostaviti 10 posto, a također nagraditi i sobaricu. U Japanu ne ostavljajte novce, već se radije odužite sitnim poklonom.

Posted by on 2015-05-07. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login