Konji na Bilima će dobiti hranilicu

Konji na Bilima

Konji na Bilima

Projekt prikupljanja sredstava za izgradnju hranilice za stada divljih konja na Bilima kod Mostara uspješno je završen, saopštno je iz Kluba Aluminij.

U sklopu projekta prošloga mjeseca u Klubu Aluminij predstavljen je kalendar s motivima iz života divljih konja, a sredstva od prodaje kalendara namijenjena su za kupnju hranilice.

Autor fotografija mladi je mostarski fotograf Ivan Kelava, koji je tokom tri godine ovjekovječivao svakodnevicu jedinstvenih krda na toj visoravni iznad Mostara.

Kelava ističe kako su prodajom kalendara potrebna sredstva prikupljena te kako je projekt ušao u završnu etapu.

– Mogu kazati kako je kalendar uspješno odgovorio izazovu. Sredstva su osigurana, napravljen je nacrt hranilice, a ovih dana očekujemo dostavljanje drvne građe majstoru koji će zamisao iz nacrta pretvoriti u stvarnost. Zahvalan sam svima, svim pojedincima i poduzećima koji su prepoznali vrijednost ovoga projekta, a na poseban se način zahvaljujem agenciji Smart design te Galeriji Aluminij, čijim je uključivanjem zapravo projekt i zaživio – kazao je Kelava.

Otprilike 150 konja na Bilima izloženo je čitavomu nizu prijetnji, a jednom od njih je oskudna prehrana tokom zimskih mjeseci. Hranilica, čija je izgradnja u toku, predviđena je za ispunjavanje svoje svrhe u predstojećih nekoliko sezona, a Kelava poziva medije da poprate čin njezina otvaranja na odabranoj lokaciji na Bilima, o čemu će pravodobno izvijestiti putom svoje Facebook stranice, navodi se u priopćenju Kluba Aluminij.

Posted by on 2015-01-14. Filed under Mostar, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login