Kozarac: Otvorena najveća farma za uzgoj norveškog govečeta na svijetu

Kozarac, norveško govečeNajveći uzgojno-selekcioni centar centar za norveško crveno goveče otvoren je u Trnopolju kod Prijedora. Ovo je ujedno i najveća farma za ovu pasminu na svijetu sa 520 grla u objektu.

Direktor kompanije „Arifagić Investments” i idejni tvorac ovog uzgojno-selekcionog centra Jusuf Arifagić uspješni je biznismen u Norveškoj, i tokom devedesetih je došao kao izbjeglica iz rodnog Kozarca.

On je danas ponosno stajao ispred svog objekta, u svom rodnom mjestu, sedam godina od početka ostvarivanja svoje vizije. U posjetu su mu došli brojni predstavnici diplomatskog kora, domaćih institucija te preko dvadeset medijskih kuća, od kojih dvije nacionalne televizije iz Norveške.

Više puta je tokom ceremonije spomenuto kako je Jusuf Arifagić ostavio ružnu prošlost iza sebe te počeo ostvarivati svoju viziju za budućnost. Ono što su i njegovi norveški partneri istakli jeste činjenica da u početku niko nije vjerovao u ideju „ jednog tvrdoglavog čovjeka iz Bosne” o osnivanju ovakvog centra u Bosni i Hercegovini, ali na kraju se pokazalo kako se dobre i pozitivne ideje ipak mogu ostvariti.

Arifagić kaže da je njegov motiv za ovaj projekat bio da u svom mjestu gdje je rođen, napravi nešto moderno i proevropsko, da ljudima u ovoj zemlji donese mogućnost da dobiju posao.

„Također, želio sam pokazati da smo mi ipak, narodi koji mogu živjeti i raditi zajedno, u čemu mislim da sam uspio. Obični čovjek iz BiH može postati uspješan u inostranstvu, a nažalost, kad se vrati u svoju zemlju, stvari mogu postati malo teže”

“Mi smo ti koji našoj djeci trebaju obezbijediti budućnost i ostaviti im demokratsku i naprednu državu. Svi moramo sarađivati, jer su zemlje regije premale da bi bile konkurentne“, rekao je prisutnima danas u Tronopolju Jusuf Arifagić.

Ona je rekao da je u izgradnju kompanije do sada uloženo oko 14 miliona maraka, od čega osam je lično uložio Arifagić, a preostalih šest su kreditna sredstva.

Kompanija „Arifagić investments”u ovom trenutku zapošljava 30 radnika, od kojih je osam s fakultetskom diplomom. Trenutno se u štali nalazi 520 grla, a u sastavu kompanije nalazi se sopstvena veterinarska stanica kao poseban subjekat, izmuzište, a u planu je da u narednih pet godina uz pogon za proizvodnju biogasa i mljekaru u štalama Centra bude oko 5000 grla sa preko 500 zaposlenih radnika u direktnoj proizvodnji.

Norveško crveno goveče daje izuzetne rezultate kada je riječ o proizvodnji mlijeka. Većinu mlijeka, rekao je Arifagić, otkupljuje bihaćki „Meggle” a u planu je i širenje na ostale regije.

 

Posted by on 2014-12-02. Filed under Prijedor, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login