Kurz: BiH u EU samo u sadašnjim granicama

Predugo se u BiH radilo samo o osobnim interesima, a manje o dobrobiti države, poručio austrijski šef diplomacije.

Sebastian Kurz

Sebastian Kurz

Ministar vanjskih poslova Austrije Sebastian Kurz pozdravio je „miran i uredan“ tok izbora u Bosni i Hercegovini te izrazio nadu da će doći do što skorijeg formiranja novih vlasti, koje bi na proljeće izašli u susret izraženoj želji građana te zemlje za promjene i prevazilaženje zastoja u reformama.

Po njemu, BiH može pristupiti EU samo u sadašnjim granicama.

„Približavanje EU je moguće samo onda ako vlasti budu djelotvorno na tome radile. Predugo se u BiH radilo samo o osobnim interesima, a manje o dobrobiti države“, poručio je Kurz.

Austrija je, prema riječima ministra, i dalje spremna da BiH podrži na putu u EU, ali to je moguće, kako je napomenuo, samo kada zemlja bude obavila svoje zadaće.

„Uvjeren sam da su političari shvatili poruku prosvjeda i da će surađivati. Dovođenje u pitanje zajedničke države BiH nije osnov za daljnji proces približavanja EU. Buduća članica EU Bosna i Hercegovina može biti prihvaćena u zajednicu samo u aktualnim granicama“, poručio je Kurz.

Vijeće Europe podsjetilo na ustavne promjene

Glavni tajnik Vijeća Europe Thorbjorn Jagland upozorio je političke subjekte u BiH, koji će na osnovu rezultata parlamentarnih izbora formirati buduću vlast, da ne gube vrijeme i da pokrenu neophodne ustavne promjene.

U priopćenju je istaknuo da su i presudom Europskog suda za ljudska prava u slučaju „Sejdić-Finci“ naložene ustavne promjene, te uputio kritiku aktualnoj vlasti što to nije implementirano i do izbora.

Naglašava i spremnost Vijeća Europe da pruži svaku vrstu podrške BiH na putu ustavnih reformi.

Američki poticaj formiranju vlasti

Nakon što je nazočio objavi preliminarnih rezultata Općih izbora, otpravnik poslova američkog veleposlanstva u BiH Nicholas M. Hill rekao je novinarima da će Veleposlanstvo SAD sigurno poticati bh. lidere i subjekte da što prije počnu raditi na formiranju novih vlada na svim razinama.

Pozdravio je „dosta dobru izlaznost“, ali nije želio komentirati pobjednike ovogodišnjih izbora, jer „rezultati još nisu konačni“.

Govoreći o neregularnostima do kojih je dolazilo tokom izbornog procesa, istaknuo je kako još nije bio u prilici razgovarati s predstavnicima institucija koje su zadužene da se time bave.

Posted by on 2014-10-14. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login