Ledena ploča Antarktika raspast će se za nekoliko godina

Antarktika, ledJedna od velikih antarktičkih ledenih ploča topi se neviđenom brzinom tako da će se zasigurno raspasti već za nekoliko godina i podići razine mora, upozorila je nova NASA-ina studija.

Naučnici NASA-inog Jet Propulsion Laboratoryja (JPL) u Pasadeni istraživali su ploču poznatu kao Larsen B, koja se djelimično raspala još 2002.

Rezultati su pokazali će golemi blok leda površine 1.600 kilometara kvadratnih,nestati prije kraja ove decenije.

‘To je upozorenje da se ostatak raspada’, rekao je voditelj istraživačkog tima Ala Khazendar.

‘Mada je naučno govoreći fascinantno iz prvog reda gledati kako ledena ploča postaje nestabilna i puca, to su loše novosti za našu planetu. Ova ploča postojala je najmanje 10.000 godina, a uskoro će nestati’, dodao je.

Na Antarktiku se desetak golemih ledenih ploča duž obale nadvija nad morem, a najveća je otprilike površine Francuske.

Larsen B se nalazi na Antarktičkom poluostrvu, a on se proteže prema južnom vrhu Južne Amerike. Jedno je od dva ključna područja na najhladnijem kontinentu u kojima su naučnici zabilježili ubrzano nestajanje leda.

Khazendar ističe da će nestanak ploče Larsen B izazvati lančanu reakciju, nalik na lavinu. Ploča će se vjerojatno odlomiti prije 2020. Kada se to dogodi, ledenjaci koje je držala na mjestu također će brže kliziti u more i podići njegove razine.

Analize podataka pokazale su da se posljednjih godina značajno ubrzalo i stanjivanje dva glavna ledenjaka, Lepparda i Flaska, koji su glavne pritoke ploče Larsen B.

Nakon pucanja ploče 2002. njihovo otapanje se jako ubrzalo, a debljina se smanjila za oko 20 metara.

‘Dio ledenjaka Flask, koji se najbrže kreće, ubrzao se do 2012. na 700 metara godišnje, što se može uporediti s ubrzanjem automobila od 90 na 123 km na sat’, objavila je NASA.

NASA-ini stručnjaci ističu da sudbina ploče Larsen B pokazuje šta će se zbog globalnog zagrijavanja dogoditi s ostalim, hladnijim dijelovima kontinenta.

Posted by on 2015-05-16. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login