Licence za 29 novih planinarskih vodiča i pet instruktora

Josipovo, Bjelašnica, planina, planinariStanica planinarskih vodiča Sarajevo i Planinarski savez Kantona Sarajevo su brojniji za 29 licenciranih vodiča i pet instruktora osposobljenih da u ljetnim i zimskim uvjetima predvode planinarske pohode i uspone.

“Njima će u ponedjeljak, 6. aprila, na ceremoniji koju smo upriličili povodom Dana Grada Sarajeva biti uručena licenca i značke planinarskog vodiča i instruktora”, kazao je Feni instruktor helikopterskog spašavanja Selver Ajrulahi.

Nakon provedene ljetne i zimske obuke, budući planinarski vodiči i instruktori su polagali u februaru na Visočici završni ispit.

Osim predavanja i teoretskog dijela, polaznici su obuku po standardima Međunarodne asocijacije za planinarstvo i penjanje (UIAA) kroz praktične vježbe tokom ljeta i zime imali na Bjelašnici, Trebeviću i Visočici. Instruktori su im bili Davor Ciganković, načelnik Stanice planinarskih vodiča Sarajevo, Selver Ajrulahi, instruktor helikopterskog spašavanja i dr. Vedad Herenda.

Stanica planinarskih vodiča Sarajevo i Planinarski savez Kantona Sarajevo će, od sutra imati 55 licenciranih planinarskih vodiča, a među njima su 23 žene. Licence instruktora dobit će tri žene.

Ceremonija dodjele licenci planinarskim vodičima održati će se danas u 18 sati u zgradi Kantona Sarajevo (restoran Centar) u organizaciji Planinarskog saveza Kantona Sarajevo.

Posted by on 2015-04-07. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login