Lideri u BiH se zapravo plaše EU

vlastLideri u BiH se brinu za interese vlastitih nacija, već za svoje vlastite. Iako proklamiraju spremnost za prijem u EU, oni se Europe plaše, ocjenjuje Tageszeitung.

„U BiH nakon tračka nade najčešće dolazi hladan tuš. Tako se dogodilo i sada nakon posjete Sarajevu povjerenice EU za vanjsku politiku, Federice Mogherini. Na prijedlog tročlanog predsjedništva parlament BiH je izglasao niz reformi koje bi trebale omogućiti zemlji put u EU. Nakon toga je poštom stigla replika iz Banja Luke u kojoj je navedeno da izmjene ustava, koje trebaju ojačati državnu vlast, ni u kom slučaju neće biti dozvoljene“ piše Tageszeitung koji o tome donosi i sljedeći komentar:

„Oni koji u BiH blokiraju svaki napredak, koji bi je trebao voditi do normalnog europskog društva, nisu čak ni pravi nacionalisti. „Nacionalnim vođama“ Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću ili drugim stranačkim vođama u bošnjačko-muslimanskom dijelu nije u interesu dobrobit i budućnost njihove nacije. Njima je u interesu samo da svoje privilegije u državi iskoriste za sebe i svoje stranačke sljedbenike“ piše Tageszeitung.

„Prijem u EU, etabliranje odnosa u skladu sa pravnom državom, neovisno pravosuđe, demokratija i ljudska prava njih ugrožavaju, i još više ta Europa je za njih lično opasna. Bio je to pravi šok kada je 2010. godine nekoć moćni hrvatski premijer Ivo Sanader zbog korupcije završio u zatvoru. Od tada političko vodstvo u BiH blokira svako približavanje EU. Ipak sada prijete nove neprilike: Jer većina građana svih nacija želi integraciju upravo jer se onda može krenuti u borbu protiv korupcije. Pokret otpora od prošle godine izazvao je novi šok među elitama u BiH. Stoga se oni predstavljaju susretljivim i pristojno razgovaraju sa ministrom vanjskih poslova Njemačke Steinmeierom. Prema vani su spremni povinovati se važnim uvjetima EU. S kontradikcijama. I vjerojatno sa novim blokadama“, piše Tageszeitung.

Ekspert koji čuva porodičnu tradiciju

NikšićFrankfurter Allgemeine Zeitung piše o čovjeku koji radi za svjetsku banku, ali održava i obiteljski zanat: „Njegov izvještaj o ekonomskoj budućnosti Palestinaca i koliko „Zona C“ na Zapadnoj obali može tome doprinijeti kao područje koje cvjeta, bio je udarna vijest. Riječ je o 3,5 milijardi dolara što iznosti 35 posto brutonacionalog proizvoda palestinskih autonomnih oblasti. Za jednu malu zemlju to je ogromna suma koja joj međutim ne donosi korist jer se „Zona C“ skoro ne smije dalje razvijati. On je Konjičanin Orhan Nikšić, autor studije, koji zapravo radi za Svjetsku banku. Ipak on skupa sa svojim bratom vodi preduzeće koje je pokrenuo njegov pradjed. Gano Nikšić je prije više od 100 godina u blizini Konjica otkrio jednu, u principu primitivnu, tehniku ukrašavanja drveta. „Stari zanat bi vjerojatno odavno pao u zaborav da sin Gane Nikšića Adam od toga nije napravio dobar posao. Njegov zahtjevno obrađen namještaj se još i danas može pronaći u vilama i muzejima prije svega u Sarajevu, ali i u ostatku zemlje. Naravno porodici Nikšić je tokom komunizma i rata bilo teško održati ovo porodično preduzeće. Sada braća Orhan i Adem Nikšić, kao pripadnici četvrte generacije, skupa sa nekolicinom prijatelja vode preduzeće pod novim imenom – Zanat. Njihov cilj je da, bosanski stil iz Konjica, kako se naziva ova vrsta rezbarenja, a koju poznaju samo još neki umjetnici u regionu, održe u životu“, piše FAZ.

 

Posted by on 2015-02-26. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login