Livnjaci nastoje nastoje zaštititi svoj sir od surogata

Livanjski sir

Livanjski sir

U Livnu je održano predavanje za poljoprivredne proizvođače koji se bave proizvodnjom mlijeka i mliječnih proizvoda. To je bila prilika i za informaciju više o tome dokle se stiglo sa zaštitom autohtonog livanjskog sira.

Proizvođači nastoje zaštititi svoj proizvod od surogata koji se proizvode na drugim područjima BiH, a koji svojim karakteristikama štete ugledu sira koji se u Livnu, po uzoru na tehnologiju proizvodnje francuskog sira grojera, proizvodi od 1886. godine.

Jozo Baković, predsjednik Udruženja proizvođača livanjskog sira “Cincar”, kazao je kako je napravljen pravilnik, postoje specifikacije, vršene su analize mlijeka, životinje pregledane – sad se čeka samo zakon.

“Ne znam ko to koči, ali zakona nema. Jedna vlast bude 4 godine, obeća nešto, dođe druga i isto tako obeća, pa treća, četvrta… A niko ništa ne napravi”, priča Baković.

Struka i proizvođači drže da država i njene agencije nisu radili dovoljno na zaštiti bh. poljoprivrednih proizvoda, poput livanjskog sira koji jeste brand ovoga kraja, te da bi država u svakom slučaju trebala financirati aktivnosti na zaštiti takvih domaćih proizvoda jer se radi i o državnom, a ne samo o interesu proizvođača i regije gdje proizvodi nastaju. Dok se to ne desi, nazovi livanjski sir će se i dalje proizvoditi i u Hercegovini, centralnoj Bosni i u susjednoj Dalmaciji.

Posted by on 2015-02-13. Filed under Livno, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login