Ljekoviti sok od krompira

sok od krompira

sok od krompira

Najjednostavnija rješenja su ponekad i najbolja. Ovaj recept možete veoma lako da napravite, ne košta skoro ništa, a može mnogo da pomogne.

Možda ćete se zapitati zašto bi neko pio sok od krompira (a da nije u pitanju votka), ali nije sve u ukusu. Najljekovitije stvari imaju potpuno neprivlačan ukus za nas, a ono što nam je najukusnije, najviše nas truje.

Sok od krompira je prilično bljutav i bezukusan, ali zato je veoma zdrav, pa se pije i u okviru čuvene Brojsove medicinske dijete.

Evo za šta je sve dobar ovaj ljekoviti sok.

Alkalizuje tijelo
Sok od krompira je bazan pa zato može da pomogne u uspostavljanju kiselo-bazne ravnoteže organizma, što je veoma važno za nas, jer način ishrane danas uzrokuje da naše tijelo uvijek naginje ka kiselosti.

Pomaže protiv gihta
Smanjuje nivo mokraćne kiseline i samim tim pomaže protiv gihta.

Zbog ovoga sok od krompira može da pomogne kod artritisa i drugih oblika upalnih procesa, posebno zglobova, a pomaže i kod bolova u leđima. Također, podstiče cirkulaciju u svim dijelovima tijela.

Čisti kožu
Ima smirujuće dejstvo na ekceme, pa čak i akne, pomaže da se očisti koža.

Pomaže u mršavljenju
U tu svrhu treba piti po šolju soka od krompira prije doručka i uveče 2-3 sata pre spavanja.

Čisti jetru
Zato može da se koristi za detoksikacijske dijete (kao što se i koristi u Brojsovoj dijeti), ali također i da se potpomogne funkcionisanje jetre i žučne kese, ukoliko postoje problemi. Pije se 2 dl ujutru na prazan stomak.

Pomaže u liječenju gastritisa i čira
U tu svrhu preporučuje se da se uzima po jedna kašika soka od krompira razređenog sa malo vode, pola sata prije doručka, ručka i večere.

Kako se pravi?
Veoma je jednostavno napraviti ovaj ljekoviti sok. Krompir dobro operite i uklonite s njega sve klice i zelene dijelove kore ako ih ima. Zatim ga narendajte, stavite u lanenu krpu i iscedite sok (možete upotrijebiti i sokovnik). Sok uvijek pijte svježe nacijeđen, a ako vam je neukusan, možete ga pomiješati sa sokom od limuna, jabuke, šargarape, medom…

Posted by on 2015-04-29. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login