London korak bliže zakonu o referendumu o EU

crvena govornica

crvena govornica, London

Poslanici britanskog Parlamenta su velikom većinom podržali plan o održavanju referenduma o ostanku zemlje u Evropskoj uniji.

Za zakon o referendumu glasalo je 544 poslanika, dok je 53 bilo protiv.

Zakon su podržali konzervativci i laburisti, dok je protiv njega bila Škotska nacionalna stranka.

Poslanici su ranije glasanjem odbacili amandman SNP-a protiv zakona o referendumu.

Ovim glasanjem, koje je uslijedilo poslije prve debate o ostanku Velike Britanije u EU, zakon o tom pitanju popeo se na još jednu stepenicu u Parlamentu ka konačnom usvajanju, prenosi Tanjug.

Cameronovo obećanje

Šef britanske diplomatije Philip Hammond rekao je ovim povodom da je cijela jedna generacija bila uskraćena za  izjašnjavanje o mjestu Velike Britanije u EU i da sad posljednju riječ treba kazati javnost.

“Imali smo referendume o Škotskoj, referendume o Walesu, referendume o izbornom sistemu i o regionalnoj skupštini za sjeveroistok… Ali, cijela jedna generacija britanskih glasača nije imala šansu reći šta misli o našoj vezi s EU-om. Danas smo im dali to pravo”, kazao je Hammond.

Premijer David Cameron, izabran prošlog mjeseca za drugi mandat, obećao je da će ponovo pregovarati o odnosima Velike Britanije s EU-m i da će potom, do kraja 2017. godine, raspisati referendum o ostanku ili izlasku iz Unije.

On je nedavno obišao evropske prijestonice, u pokušaju da prikupi podršku za reforme koje obuhvataju izbor da se Britanci ne priključe stvaranju još tjesnije unije i da imigranti u Velikoj Britaniji ne mogu dobiti beneficije kao u ostalim zemljama EU-a.

Posted by on 2015-06-10. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login