Los Angeles: Večeras dodjela Grammya

Grammy

Grammy

U Los Angelesu će večeras biti dodijeljena prestižna američka muzička nagrada Grammy. Ovogodišnji favoriti su dvije muzičke dive – Beyonce i Adele.

Beyonce (35), koja ima najviše nominacija, ukupno devet, prvi put će se pojaviti u javnosti od kada je saopštila da je u drugom stanju i da nosi blizance.

Ona je osvojila 20 Grammya do sada, ali nikada u glavnim kategorijama – kao što su za najbolji album ili disk godine.

Njena glavna rivalka je britanska pjevačica Adele, čiji je album “25” najprodavaniji album u posljednjih deset godina.

U konkurenciji za Grammy nalaze se i kanadski reper Drake i mladi Justin Bieber.

Američki mediji prenose da se na ceremoniji dodjele očekuje i politička reakcija umjetnika u svjetlu velikih ideoloških pogleda u Sjedinjenim Državama. Beyonce, Adele i Drake su otvoreno kritikovali američkog predsjednika Donalda Trumpa, zbog njegovog stava o imigrantima.

Lady Gaga i Katy Perry, koje će također biti na svečanosti, podržavale su Trumpovu političku protivnicu Hillary Clinton.

Grammy, ustanovljen 1959. godine, godišnja je nagrada za izuzetne doprinose u muzici i diskografiji, koju dodjeljuje američka Akademija za diskografsku umjetnost i nauku (NARAS).

Posted by on 2017-02-12. Filed under Film & Muzika, Kultura, Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login