Magnezij održava nivo energije

Magnezij

Magnezij

Neophodan je za više od 300 hemijskih reakcija u tijelu, održava kardiovaskularni sistem i nivo energije u organizmu, pomaže u opuštanju .

O magneziju se ne govori često kao o željezu, kalcijumu ili vitaminu C, a izuzetno je bitan za normalno funkcionisanje organizma. Istraživanja pokazuju da gotovo svaki drugi čovjek pati od nedostatka ovog minerala, a da to čak i ne zna.

Najviše ga ima u lisnatom povrću, heljdi, ječmu, soji i orašastim plodovima, koji su rijetko zastupljeni na našem jelovniku.

Neki od simptoma su poremećaji u srčanom ritmu, mučnina, glavobolja, kamen u bubregu, depresija, zujanje u ušima, grčevi i slabost u mišićima, umor…

Pojedini ljekari tvrde da je magnezij najvažniji mineral za zdravlje i nazivaju ga čudotvornim. Neophodan je za više od 300 hemijskih reakcija u tijelu, održava kardiovaskularni sistem i nivo energije u organizmu, pomaže u opuštanju, dobar je za kosti, a neke studije pokazuju da nas štiti od dijabetesa.

Osim za zdravlje, važan je i za ljepotu kose, kože i noktiju. “Bez njega bismo bili poput ruže opuštenih latica”, upozoravaju italijanski stručnjaci.

Posted by on 2015-05-24. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login