Malezija i Indonezija dogovorile pružanje utočišta migrantima

imigrantiMigrante koje je novinar BBC-ja pronašao prošle sedmice nakon što su se otisnuli s tajlandske obale spasili su ribari iz indonezijske pokrajine Aceh.

Njihov brod prvi put je uočen prošlog četvrtka kada je plutao morem nakon što mu se motor pokvario, ali je otada nestao.

Na hiljade Bangladešana i Rongija migranata plutaju u pretrpanim brodovima Andamanskim morem, od kojih neki bez hrane i vode.

Malezija i Indonezija sada tvrde da će im pružiti privremeno utočište.

Ministri vanjskih poslova dvaju zemalja i Tajlanda održali su vanredne razgovore u malezijskoj prijestonioci Kuala Lumpuru.

Manji ribarski brodovi prebacili su migrante na tegljač kojim prebačeni na obalu.

Novinarski tim BBC-a zatekao se na brodu i uočio je zapanjujuću situaciju.

Migranti tvrde da su ih regionalne mornarice u više navrata vraćale na more.

Obraćajući se novinarima po okončanju razgovora, malezijski ministar vanjskih poslova Anifah Aman izjavio je da će njegova zemlja i Indonezija prestati prebacivati brodove s migrantima u teritorijalne vode drugih zemalja kao što su činile posljednjih dana.

On je izjavio da “treba pomoći tim ljudima i mi smo spremni da ih prebacimo na naše obale”.

Kazao je, ipak, da vlasti neće aktivno tragati za migrantima i da će im samo pružiti privremeno utočište ako ih odvedu na obalu, samo pod uslovom da međunarodna zajednica pomogne u njihovoj repatrijaciji u roku od godinu dana.

Tajland nije dio zajedničkog plana i još nije komentirao dogovorenu inicijativu.

U srijedu su ribari spasili više od 400 migranata kod obale Aceha, nakon što su ih napustili trgovci ljudima.

Migranti na palubi napuštenog broda pronađenog prošle sedmice izjavili su aktivistima da su ih tajlandska i malezijska mornarica tri puta vraćali na more.

Oni su rekli da su im tajlandski zvaničnici dali hranu i vodu.

Posted by on 2015-05-21. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login