Malinari u potrazi za beračima

malina

malina

Svake godine malinari u Srbiji imaju istu muku, prvo kako da sačuvaju rod od grada i suše, a onda kako da za njega dobiju najbolju otkupnu cijenu.

U međuvremenu, treba naći vrijedne i pouzdane sezonske radnike koji žele da za dnevnicu od 13 do 17 eura beru maline na temperaturi koja se penje i do 50 stepeni.

„Malinu morate brati nežno, ne smeju se vući izdanci da se ne bi polomili, nego se skidaju isključivo zrele, crvene“, kazao je proizvođač malina, Milanko Bošković.

Ovakvu obuku malinari uglavnom nastoje izbjeći, oni traže radnike sa iskustvom, brze i izdržljive.

U oglasima u kojima se traže sezonski radnici za branje malina, preferiraju se djevojke. Malinar Miloš Tutunović, ovaj uslov potkrepljuje argumentom da su djevojke spretnije, brže i bolje podnose sunce od muškaraca.

Bez zaklona od sunca

„Do jedan sat popodne dobro uigran berač malina napuni 13 do 15 gajbi. Ali tih prvih sedam sati rada samo su zagrejavanje za ono što sledi. A to je sunce tačno iznad glave u svoj svojoj jačini, od koga, za razliku od nekih drugih sezonskih poslova, u malinjacima, nema sklanjanja“, javlja reporterka Al Jazeere, Jelena Glušac.

Po najjačem suncu, 19-godišnjoj Aleksandri ovo je drugo ljeto koje provodi u malinjaku. Preporuke ljekara da se od 11 do 17 sati sunce izbjegava, za nju ne važi. Sakupljene maline platit će joj fakultet.

„Zanimljivi su mi ljudi sa kojima provodim toliko dugo vremena. Poseban je taj osećaj bliskosti sa ljudima posle veoma kratkog vremenskog perioda. Ono što je teško je podnevno sunce na koje se svi redovno žalimo i kukamo. Nije toliko fizički teško, ne radimo na građevini, već je u pitanju psihički pritisak i koliko smo mi motivisani da beremo maline“, rekla je Aleksandra Đoković.

Radna snaga iz cijele Srbije

Aleksandra je iz Kraljeva. Ostali radnici pristižu iz Užica, Kragujevca, Čačka i Priboja. U samoj Ivanjici, viška radne snage nema. Razlog je jednostavan, 85 posto stanovništva bavi se uzgojem malina.

Trećinu godišnjeg prinosa od gotovo 18.000 tona uništio je grad, a sada svi prizivaju kišu.

Sama godina za malinu je bila inače veoma pogodna i ove godine su se očekivali rekordni rodovi u zasadima, međutim, ako suša potraje to će biti umanjeno definitivno jer kampanja bi trebala trajati između sedam do deset dana.

Početna, odnosno akontna cijena maline sada je 1,6 eura, a malinari su tražili 2,3 eura. Na kojoj cifri je dogovor uspostavljen, znat će se kad se berba završi.

Ivanjičko crveno zlato za proizvođače je svakako neprocjenjivo, a zvanično, malina im je među najboljima u svijetu.

Posted by on 2015-07-25. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login