Mandelina smrt, papa Franjo, Snowden i tajfun Haijan obilježili 2013. godinu

2013Godinu 2013. koja je za nekoliko dana iza obilježili su događaji u oblasti politike i diplomatije kao i iz društvenog života, javlja Anadolu Agency (AA).

Jedan od najvažnijih događaja je dolazak novog pape na čije mjesto je izabran bivši nadbiskup Buenos Airesa Jorge Mario Bergoglio kojem je popularni magazin Time dodijelio titulu “osobe godine”.

Bivši uposlenik američke Nacionalne obajveštajne agencije (NSA) Edward Snowden svjetskoj javnosti je otkrio vrlo povjerljive dokumente o globalnom sistemu nadzora što ga je provodila američka tajna služba.

U 2013. je ovaj svijet napustili su lider borbe protiv aparthejda i prvi tamnoputi predsjednik Južnoafričke Republike, Nelson Mandela, bivša britanska premijerka Margaret Thatcher i predsjednik Venezuele Hugo Chavez.

Zemlju su ove godine pogodile velike prirodne katastrofe poput tajfuna koji je na Filipinima odnio na hiljade života i neobična kiša meteora nad Rusijom, kao i teška željeznička nesreća u Španiji, najgora u historiji te zemlje.

Papa Benedikt XVI. iznenadio je svijet kada je u februaru objavio da se odriče službe, što je bio tek drugi takav slučaj u historiji Katoličke crkve, prvi nakon 600 godina.

Sirijski režim predsjednika Bashara al-Assada u avgustu je izveo hemijske napade u Siriji u kojima je poginuli oko hiljadu ljudi.

Sukobi u Siriji traju više od tri godine, a do sada je poginulo je više od 110.000 osoba i ne nazire se kraj ratu i pored napora međunarodne zajednice da organizira mirovnu konferenciju Ženeva-dva.

Pregovori Irana i šest svjetskih sila o iranskom nuklearnom programu urodili su u novembru prijelaznim sporazumom kojim se Iran obvezao obustaviti obogaćiavnje uranija i dopustiti inspekcije svojih atomskih postrojenja u zamjenu za ublažavanje sankcija.

U Egiptu se sudi svrgnutom predsjedniku i lideru Muslimanskog bratstva, Mohamedu Morsiju, zbog poticanja na nasilje tokom masovnih protesta protiv vlasti.

Također, u svijetu je zabilježeno nasilje na raznim mjestima, uključujući i Mijanmar gdje su tokom cijele godine muslimani bili predmet napada i nasilja Budista.

Saudijska Arabija odustala od mjesta posmatrača u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda zbog slabe reakcije UN-a u vezi sa ratom u Siriji što je izazvalo veliku pažnju svjetske javnosti ali i gnjev američke vlade.

Sjeverna Koreja u februaru je izvela podzemni nuklearni pokus, u aprilu lansirala raketu sa svojim prvim satelitom što je izazvalo oštru reakciju UN-a i potaknulo rast napetosti u regiji.

U SAD-u u aprilu desio se bombaški napad na bostonski maraton kada su braća Džohar i Tamerlan Carnajev iz Čečenije usmrtili troje i ranili više od 260 osoba.

U Ukrajini su u decembru počeli najmasovniji protesti u toj zemlji od Narandžaste revolucije 2004. godine zbog odluke predsjednika Viktora Janukoviča da zaustavi približavanje EU-u i okrene se Rusiji.

Ove godine završena je smjena generacija u vodstvu kineske partije i države koja se odvija svakih deset godina. Najmnogoljudnija zemlja svijeta dobila je novog vođu, a to je Xijo Jinping.

Oko 10.000 osoba poginulo je početkom novembra na Filipinima i Vijetnamu u tajfunu Haijan, jednoj od najrazornijih oluja u historiji tih zemalja.

U Španiji je u julu poginulo 79 osoba dok je 143 povrijeđeno u teškoj željezničkoj nesreći kraj jednog od najvećih katoličkih svetišta Santiaga de Compostele.

Događaj koji je privukao veliku pažnju u svijetu je ponovni izbor Baracka Obame, koji je izabran po drugi put za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Izraelski premijer Binyamin Netanyahu uputio je izvinjenje Turskoj zbog napada izraelskih vojnika na humanitarni brod “Mavi Marmara” u kojem je ubijeno nekoliko međunarodnih humanitaraca.

U julu je rođen princ George, sin princa Williama i Kate Middleton. Princ George Alexander Louis treći je u nasljednom redu za britansko prijestolje nakon djeda Charlesa i oca.

Naučnici su 2013. postali sigurni da su u velikom hadronskom sudaraču pronašli temeljnu česticu, Higgsov bozon.

U Bangladešu je pogubljen čelnik partije Cemaat-i Islami Abdulkadir Molla što je izazavalo velike tenzije u toj zemlji.

Internet stranica Wikileaks objavila je 1,7 milion tajnih dokumenata u vezi sa diplomatskim aktivnostima SAD-a u raznim dijelovima svijeta.

Posted by on 2013-12-27. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login