Manje migranata sa Kosova na granici s EU-om

Priština

Priština

Na granici između Mađarske i Srbije smanjen je broj ilegalnih prelazaka. U poređenju s prošlim vikendom, kada je mađarska policija otkrila više od 3.000, prošle noći u ilegalnom prelasku otkriveno je 667 osoba.

Od srijede će nekoliko stotina pripadnika Žandarmerije Srbije čuvati granicu dvije zemlje. Raspoređuju se zbog velikog broja imigranata sa Kosova.

Kako se granica čuva sa mađarske strane istraživao je Al Jazeerin reporter Đorđe Kostić u pograničnom mjestu Ašothalom.

Lokalni policajac obilazi granicu između Srbije i Mađarske, a sam je u patroli. Dvojica njegovih kolega su na odmoru, a patrolira granicom u dužini 27 kilometara. Ne smije privoditi i legitimirati migrante, ali kada ih vidi, to javlja državnoj policiji.

Samo trojica policajaca

“Glavni je problem što su nas samo trojica. Naš posao nije da zaustavljamo migrante, već da čuvamo kuće i polja. Ovde ih svaki dan pređe između 400 i 500. Mnogo smo umorni i potrebna nam je pomoć u ljudstvu”, kazao je lokalni policajac Zoltan Šaringer.

On kaže da Mađarska nema graničnu policiju, jer čuvaju granicu pomoću termo-kamera, koje imaju domet 30 kilometra.

Ovaj potok je prirodna granica između Srbije i Mađarske, odnosno Evropske unije. Većina migranata sa Kosova upravo na ovom mjestu ulazi u EU. Prolaze kroz veoma hladan potok i zatim se presvlače, skidaju čarape… Nakon toga odlaze u pravcu šume do mesta Aštohalom.

Na lokalnom putu ka Ašothalomu su migranti sa Kosova. Policajac Zoltan Šaringer javlja policiji da ih zaustavi na ulazu u mjesto. Ta grupa migranata dolazi sa područja Prištine, a traže azil koji će dobiti uz potvrdu da u EU mogu ostati tri mjeseca. Među njima je Bajram Krasnići, koji bježi sa Kosova, kaže, zbog malih plata.

Ograde na granici

“Plan je da možemo do Njemačku… Posla nema, nema ništa u Kosovo, zbog toga ništa drugo samo posla nema… Mislimo da nešto bolje možemo tamo nađemo”, rekao je Krasnići.

U Aštohalmu živi oko 4.000 ljudi, a gradonačelnik Laslo Torockaj kaže da je granica između dvije zemlje potpuno otvorena i zbog toga su, tvrdi, stanovnici ovog mjesta uplašeni. Kao krajnju mjeru predlaže gradnju ograde na granici, po uzoru na onu između Meksika i SAD-a.

“Bila bi loša poruka svetu ako bismo morali da gradimo tu ogradu. Bolja bi poruka bila ako bi granicu čuvali policajci iz Srbije i Mađarske. Međutim, ako je oni ne budu čuvali, mi ćemo izgraditi ogradu”, kazao je Torockaj.

Na putu za Beograd ekipa Al Jazeere susreće grupu migranata koju je snimala prije dva dana u Subotici. Iz drugog puta su prešli granicu. Prema podacima nevladinih organizacija sa Kosova, na ovaj način je u EU ušlo gotovo 50 hiljada Albanaca sa Kosova.

Dužnosnici kosovske Vlade tvrde da su već počeli primjenjivati prve mjere za zaustavljanje masovnog iseljavanja Albanaca sa Kosova preko Mađarske ka zemljama EU-a, i to najprije praštanjem dugova građanima i pomaganjem najugroženijim kategorijama.

‘Koliko dozvoli budžet’

Ministar za rad i socijalna pitanja i glasnogovornik kosovske Vlade Arban Abrashi izjavio je kako Vlada priprema konkretne mjere za zaustavljenje i borbu protiv ilegalne emigracije, prenosi Tanjug.

“Počeli smo s opraštanjem dugova, a nastavit ćemo i s ostalim mjerama onoliko koliko nam budžet bude dozvolio”, rekao je Abrashi.

Prema njegovim riječima, dogovoreno je da se i pri rebalansu budžeta prioritet da mjerama vezanim za razna materijalna davanja.

Dodao je da je dogovoreno osnivanje posebnog fonda za podršku najugroženijih skupina, poboljšanje njihovog socijalnog stanja i stvaranje novih radnih mjesta.

Također, najavio je poboljšanje poslovnog ambijenta, kao i utvrđivanje barijera koje, kako je rekao, ometaju poduzeća u njihovom rastu i razvoju.

Abrashi je pozvao opoziciju da se uključi u ovu akciju s konkretnim idejama, a ne samo s “ad hoc” prijedlozima.

Odlaganje vizne liberalizacije

“Podrazumijeva se da zaustavljanje i sprečavanje ilegalne emigracije predstavlja primarnu odgovornost kosovske Vlade i ostalih relevantnih institucija, ali u to se treba uključiti i opzicija. Drugim riječima, nudimo opoziciji da ponudi svoje prijedloge, da koncentrira svoju energiju na traženje rješenja i alternativa, a manje na ‘ad hoc’ prijedloge”, kazao je glasnogovornik Vlade.

Zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova Kosova Hashim Thaci je izjavio da je nelegalna migracija stanovnika Kosova ka zemljama EU-a zabrinjavajuća pojava, ocijenivši da je razlog za to odlaganje odluke Brisela o liberalizaciji viznog režima.

Odlaganje odluke o liberalizaciji viznog režima je povećalo zabrinutost građana, rekao je on i dodao da je uvjeren da će ta odluka biti donijeta do kraja godine.

Thaci smatra da se stanovnici Kosova trebaju osjećati Evropljanima i da je sloboda kretanja njihvo neotuđivo pravo.

“Mi smo naše zadatke izvršili, sada je na Briselu da donese odluku”, zaključio je on.

Izvor: Al Jazeera

Posted by on 2015-02-11. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login