Manojloviću nagrada na festivalu u Draču

Ranijih godina ovo priznanje dobili su istaknuti italijanski reditelj Paolo Sorrentino i glumica Claudia Cardinale.

Miki Manojlović

Miki Manojlović

Poznati glumac iz Srbije Miki Manojlović dobio je nagradu Silver Plate of Durres City, koja mu je uručena na Sedmom međunarodnom filmskom festivalu u Draču.

Ranijih godina ovo priznanje dobili su istaknuti italijanski reditelj Paolo Sorrentino i čuvena glumica Claudia Cardinale.

“Manojlović je zvijezda koju publika u Albaniji voli i obožava ne samo u filmovima Emira Kusturice, nego i u drugim popularnim srpskim ostvarenjima. Njegovo prisustvo na festivalu označava dijalog između naše dvije zemlje. Umjetnika je sa počastima primio gradonačelnik Drača Vangjush Dako”, saopćili su organizatori festivala.

Uloge Mikija Manojlovića na velikom platnu i bravurozna gluma istaknuti su u programu retrospektive, koji je održan u njegovu čast.

Izbor od četiri filma (među kojima Besa Srđana Karanovića i Podzemlje Kusturice), izazvao je veliki interes publike.

Besa kao etička vrijednost

U razgovorima sa Manojlovićem poslije projekcija gledaoci su bili radoznali da saznaju detalje o njegovom načinu glume.

“Na pitanje o njegovoj ulozi Albanca sa Kosova Azema u filmu Besa, rekao je da svako ko poštuje besu kao etičku vrijednost jeste ljudsko biće za poštovanje i da je zato rado prihvatio tu ulogu”, navodi se u saopćenju.

“Ovom posjetom on doprinosi gradnji mostova dijaloga i komunikacije između naše dvije države”, zaključuju organizatori festivala.

Manojlović je u kratkoj izjavi agenciji Tanjug podsjetio kako su ga i ranije zvali u Drač, ali da su ga druge obaveze sprečavale da prisustvuje festivalu.

“Drago mi je da sam sada mogao da dođem. Svi su veoma ljubazni i ovo je zaista jedno lepo iskustvo”, rekao je on.

Posted by on 2014-09-15. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login