Marihuana je 114 puta sigurnija od alkohola

Marihuana

Marihuana

Najnovije istraživanje potvrdilo je ono što mnogi već odavno znaju – marihuana je daleko sigurnija od svih ostalih supstanci koje se smatraju štetnima. Preciznije, otkriveno je da je marihuana daleko sigurnija nego što se dosad vjerovalo.

Riječ je o istraživanju čiji su rezultati objavljeni u časopisu Scientific Reports, a iza studije stoje njemački hemičari i toksikolozi Dirk W. Lachenmeier i Jürgen Rehm koji su objavili procjenu rizika za alkohol, teške droge, kanabis, duhan i ostale opojne droge, a zaključak je da je od svih supstanci najštetniji alkohol.

Dakle, na prvom mjestu po štetnosti nalazi se alkohol, zatim heroin, kokain i duhan, a marihuana, to jest njezin aktivni sastojak THC, nalazi se na posljednjem mjestu.

“Uzevši u obzir rizike povezane s konzumiranjem marihuane i alkohola, autori preporučuju da se pažnja prilikom procjene rizika u prvom redu usmjeri prema alkoholu i duhanu”, piše Washington Post te ističu kako znanstvenici preporučuju “strogu zakonsku regulativu, a ne prohibitivni pristup” kao što je to dosad bio slučaj. Ukratko, i ovo je istraživanje pokazalo da su najštetnije supstance upravo one koje su društveno i najprihvaćenije.

Naime, studija pokazuje da je THC je čak 114 puta manje smrtonosan od alkohola, a do tog su broja došli usporedbom smrtonosnih doza određenih supstanci s količinom koju prosječni korisnik uzima.

Međutim, znanstvenici ističu i da travu ne bismo trebali smatrati “potpuno sigurnom” samo zato što je manje smrtonosna od drugih supstanci na popisu.

“Postoji niz rizika povezanih s uporabom marihuane. Većina rizika povezana je s mentalnim zdravljem, a oni se povećavaju s ranijim početkom i učestalošću korištenja”, piše Washington Post.

Posted by on 2015-02-26. Filed under Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login