Marjanović: Konkurentnost bh. kinematografije ozbiljno je narušena

film

Vlada Federacije BiH je na prijedlog federalne ministrice kulture i sporta Zore Dujmović donijela odluku o usvajanju programa utroška sredstava sa pozicije transfera za kinematografiju kojom je 1.760.000 KM odobreno Fondaciji za kinematografiju u ovoj godini.

Tim povodom Fondacija za kinematografiju objavila je konkurs za sufinansiranje filmskih projekata i javni poziv za sufinansiranje komplementarnih djelatnosti za 2015. godinu.

– Konkurs i javni poziv se zatvaraju 17. novembra, nakon čega Fondacija organizuje proces ocjenjivanja prijava. Za odabir filmskih projekata zadužen je stručni žiri, koji se također bira po provedenom javnom pozivu za učešće u radu žirija. Posao treba završiti u roku od 40 dana, kada se i objavljuju rezultati – izjavio je Feni član Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju Jovan Marjanović.

Od ukupnog iznosa za podršku kinematografiji, najveći dio od 920.000 KM namijenjeno je sufinansiranju novih dugometražnih filmova – igranih, dokumentarnih ili animiranih.

Sa 170.000 KM bit će sufinansirani kratkometražni filmovi različitih filmskih vrsta, dok je za razvoj scenarističke građe i novih filmskih projekta predviđeno 15.000 KM.

Na ime sufinanciranja manjinskih bosanskohercegovačkih koprodukcija planirano je 220.000 KM, a za snimanje studentskih filmova 40.000 KM.

– Više od 70 posto sredstava namijenjeno je sufinansiranju produkcije, za koju smatramo da je kreator najveće novostvorene vrijednosti i pokretač cjelokupnog sektora kinematografije, dok je ostatak namijenjen takozvanim komplementarnim djelatnostima, kao što su promocija, briga o arhivskoj građi i slično – pojašnjava Marjanović.

Za promociju bh. filma planirano je 185.000 KM. Zaštita, čuvanje i prezentiranje arhivske i filmske građe biti će potpomognuto sa 70.000 KM, drugi oblici sufinansiranja kinematografije sa 60.000 KM, a stručno usavršavanje sa 8.000 KM.

Postojanje Fondacije za kinematografiju od vitalnog je značaja za bh. film i bez takve vrste javne potpore, smatra Marjanović, ne bi mogli govoriti o postojanju organizovane kinematografije u BiH.

Međutim, odobreni budžet Fondaciji je, kaže, i ove godine smanjen i doveden na samo 50 posto iznosa iz 2006. koji je svojevremeno ocijenjen kao nedovoljan.

Navodeći da usporedive zemlje u regionu i Evropi raspolažu od pet do deset puta većim iznosima, on tvrdi da je konkurentnost bh. kinematografije ozbiljno narušena.

– Jedini izlaz iz ovakve situacije vidimo u sistemskom rješenju po modelu mnogih evropskih i regionalnih zemalja, koje bi pored budžeta Federacije BiH uključilo i sve komercijalne korisnike audiovizulanih djela od kino distributera i prikazivača do televizija u odvajanje za fond namijenjen podršci domaćem audiovizualnom stvaralaštvu, a spajanjem sadašnje Fondacije za kinematografiju i JP Filmski Centar Sarajevo stvorilo bi se moderno specijalizovano tijelo koje bi bilo u stanju servisirati javni interes na ovom polju- zaključio je Marjanović.

Posted by on 2015-11-09. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login