Marš mira: Sjećanje na Put spasa i počast žrtvama genocida

Srebrenica, Marš miraBlizu 5.000 učesnika u utorak ujutro je krenulo na tradicionalni pješački pohod Marš mira “Nezuk – Srebrenica 2014”, koji se održava u sklopu obilježavanja 19. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici radi odavanja počasti žrtvama genocida te podsjećanja na stravične zločine u julu 1995. godine.

Suad Pašalić je jedan od preživjelih genocida u Srebrenici, koji su se u julu 1995. godine probijali do slobodne teritorije na području Tuzle.

“Poslije 19 godina, ovo mi je drugi Marš mira. U Maršu sam učestvovao i prošle godine. Psihički sam se morao dobro pripremiti”, pojasnio je Pašalić.

Prisjećajući se događaja koji su obilježili Put spasa, Pašalić kaže da je jednog dana naišao na trojicu maloljetnih dječaka, imali su od 15 do 16 godina.

“Mislim da su dječaci preživjeli. Taj dan sam im dao malo naše prohe, možda po jedan ili dva zalogaja. I dan-danas su mi zahvalni na tome”, pojasnio je.

On je na teritoriju pod kontrolom Armije Bosne i Hercegovine došao nakon pet ili šest dana, više se i ne sjeća tačno, proboja kroz šume.

“Bio sam među prvima koji su stigli na slobodnu teritoriju”, kazao je Pašalić.

Fotografija koja je obišla svijet

Učesnik ovogodišnjeg Marša mira je i Muhamed Ikanović, preživjeli u jednom od tri koncentraciona logora u Prijedoru, Omarska.

“Tada sam imao devet godina i moja slika, na kojoj mi Ratko Mladić [komandant Vojske Republike Srpske i pred Haškim tribunalom optuženi za genocid i ratne zločine] daje čokoladu obišla je svijet”, pojasnio je Ikanović, koji je sa četvericom prijatelja pješke došao iz Bihaća.

Nakon dženaze za 175 žrtava srebreničkog genocida u Potočarima, koja će biti obavljena 11. jula, njih peterica pješke nastavljaju put do Prijedora, gdje će 20. jula biti obavljena dženaza za 275 identificiranih osoba iz masovne grobnice Tomašica, otkrivene prošle godine.

“Krenuli smo iz Bihaća 16. juna. Nismo imali nikakvih problema!, pojasnio je Ikanović, koji u Maršu mira učestvuje od 2005. godine.

Prisjećajući se 1992. godine u logoru Omarska, Ikanović kaže da nijedan bivši logoraš neće nikada reći cijelu istinu o tome šta je tamo preživio.

Među učesnicima Marša mira 2014. nalazi se i Sead Kopić iz općine Doboj-Jug.

Kaže da učestvuje u pohodu ka Potočarima treću godinu zaredom, zajedno s još nekoliko kolega.

“Dolazimo kao neformalna grupa građana. Isključivo dolazimo da bismo odali počast osobama koje su izgubile život na Putu spasa”, poručio je Kopić.

Učesnici iz cijelog svijeta

U Maršu mira učestvuju mnogi građani iz Bosne i Hercegovine, Evrope i cijelog svijeta.

“Sve je spremno za ovogodišnji pohod. Očekujemo oko 5.000 učesnika. Drago nam je da ovogodišnji Marš čini oko 70 posto mladih osoba od 15 do 30 godina”, kazao je za Agenciju Fena potpredsjednik Pododbora za organizaciju Marša mira Muhizin Omerović.

“Organizatori su osigurali cisterne s vodom na svim punktovima, a lokalno stanovništvo će dočekivati učesnike i dijeliti kafu”, istakao je Omerović i podsjetio da je prošle godine učestvovalo blizu 4.400 ljudi.

Naglasio je da se broj učesnika svake godine povećava, te da ljudi dolaze iz svih krajeva svijeta.

Planirano je da učesnici za tri dana pređu oko 100 kilometara te da 10. jula stignu u Potočare. Svaka od etapa duga je između 25 i 30 kilometara.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari će 11. jula, na 19. godišnjicu genocida nad Bošnjacima zaštićene zone UN-a Srebrenica, biti klanjana dženaza i obavljen ukop za 175 žrtava srebreničkog genocida. Dosad je u mezarju u Potočarima ukopano 6.066 žrtava genocida.

Senad Beganović je najmlađa žrtva koja će 11. jula ove godine biti ukopana u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari.

On je imao 14 godina kada je ubijen, a njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u četiri različite masovne grobnice.

Ove godine će u Potočarima 11. jula biti ukopano i 13 maloljetnika, među 175 identificiranih žrtava srebreničkog genocida.

Najstarija žrtva koja će biti ukopana ove godine je Hurem Begović, koji je imao 79 godina kada je ubijen.

U genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine ubijeno je više od 8.000 ljudi

Zločine u Srebrenici Međunarodni sud pravde u Hagu 2007. godine zvanično je proglasio genocidom.

Posted by on 2014-07-09. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login