Maslinovo ulje čuva srce

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje

Kada kupujete maslinovo ulje, obavezno pogledajte da li na etiketi piše „extra vergine”, jer to garantuje da je iscijeđeno iz svježe ubranih maslina i nema hemijskih aditiva. Osim što je zdravo za prženje i začinjavanje salata, ima i ljekovita svojstva.

Kašika prije doručka, oblaže želudac i spriječava pojavu čira, dok mućkanje u ustima, ujutru poslije pranja zuba, štiti od parodontoze.

Bogato mononezasićenim kiselinama, reguliše stvaranje holesterola i čuva srce, dok visoke koncentracije vitamina E organizam štite od slobodnih radikala.

I to nije sve. Grčki istraživači su ustanovili da je ishrana sa malim unosom mesa i velikim količinama povrća i maslinovog ulja, pravi eliksir mladosti i dugovječnosti.

Istraživanje uticaja mediteranske kuhinje na dužinu života, na uzorku od 23.349 ispitanika trajalo je punih osam i po godina, a sudeći po rezultatima, tajna dobrog zdravlja leži u smanjenoj upotrebi mesa i mesnih proizvoda i čestoj zastupljenosti voća i povrća i to posebno mahunarki, uz minimalan unos alkohola.

Posted by on 2014-07-08. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login