Međunarodni dan opere u Narodnom pozorištu Sarajevo: Sutra koncert Mlade nade opere

Na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS) sutra će, s početkom 19.30 sati, biti upriličen koncert “Mlade nade opere“ u izvedbi mladih umjetnica i umjetnika, uz pratnju Sarajevske filharmonije, kojom će dirigovati Alek Isaković, Bakir Samardžić i Fuad Šetić, u povodu obilježavanja Međunarodnog dana opere.

Na koncertu će nastupiti Hana Salihović, Laura Kozlinger, Adelisa Saračević, Amila Ravkić, Kenan Hasić, Siniša Markanović, Erol Ramadanović i Nedim Bašić.

Na programu će se naći operne arije svjetskih kompozitora klasične muzike poput G. Rosinija, C. Sen-Sansa, V. A. Mocarta, O. Nikolaja, G. Verdija, J. Maseneta, G. Pućinija, V. Belinija i G. Bizea.

Koncert će biti izveden u okviru projekta “Specijalni programi NPS u povodu obilježavanja značajnih kulturnih datuma i događaja u KS” podržanog od strane Turističke zajednice KS, saopćeno je iz NPS.

Opera je postala popularna širom Evrope tokom barokne ere, te se počela širiti od 1600. godine.

Ovaj dan slavi i operne izvođače, ali i podstiče nas da naučimo više o ovom umjetničkom i muzičkom obliku. Osnivanje Opere Narodnog pozorišta u Sarajevu 1946. godine je događaj velike vrijednosti za kulturnu historiju i razvoj muzičke kulture, kako u Sarajevu tako i u Bosni i Hercegovini.

Početak njenog rada značio je obnavljanje Sarajevske filharmonije i osnivanje Muzičke akademije u Sarajevu. Kada neko pomisli na operu, može automatski pomisliti na opernu muziku. Međutim, opera je mnogo više od same muzike. Opera je oblik pozorišta koji uključuje proširenu dramsku kompoziciju.

Osim što se muzički dijelovi pjevaju uz instrumente, većina opera uključuje i druge elemente, kao što su gluma, scenografija, kostimi i balet. Jakopo Peri je komponovao prvu operu „Dafne“ i napisao je 1597. u Firenci. Zbog toga se Italija smatra rodnim mjestom opere.

Na kraju su formirane dvije vrste opera — seria i operu bufa. Prva je dramatična i ozbiljna opera, dok je opera bufa, s druge strane, komična.

Međunarodni dan opere obilježava se 25. oktobra na rođendan Žorža Bizea i Johana Štrausa II, kompozitora najpoznatijih svjetskih opera i opereta.

Posted by on 2023-10-24. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login