Mercedes-Benz prodao više od 4 miliona kompaktnih modela

Mercedes

Mercedes

Priča o uspjehu od kompaktnih automobila Mercedes-Benza započela je 1997. s predstavljanjem A klase. Od tada, više od četiri miliona kupaca odlučili su se za A, B, CLA i GLA klasu.

CLA Shooting Brake, najmlađi član obitelji kompaktnih automobila Mercedes-Benz, predstavljen je u Njemačkoj tokom proteklog vikenda, a stvorio je popriličnu gužvu sa 110.000 posjeta partnerima u Njemačkoj i 1.700 testnih vožnji.

“CLA Shooting Brake je odličan dodatak našoj porodici kompaktnih automobila i zaintrigirat će mnoge svojim jedinstvenim dizajnom, kako privatne tako i flotne kupce”, kaže Ola Källenius, član Upravnog odbora Daimler AG, odgovoran za marketing i prodaju Mercedes-Benz automobila.

“Odgovor na naše kompaktne automobile je izvrstan. Prošle godine, globalna prodaja naših malih automobila porasla je za 25% i to na rekordnu razinu od više od 463.000 jedinica”, dodaje Källenius.

A klasa, B klasa, CLA i GLA posebno su popularni na domaćem, njemačkom tržištu. Više od jednog na svakih pet kompaktnih modela prodano je prošle godine kupcima u toj zemlji. U 2014. prodaja u ovom segmentu porasla je za više od 36% u Kini i preko 55% u Velikoj Britaniji. Prodaja jedinica u SAD-u više je nego dvostruka. Gotovo svaki drugi njemački vozač kompaktnog Mercedes-Benza prije je bio vlasnik vozila druge marke.

Nova generacija A klase predstavljena je u septembru 2012. Zbog globalnog uspjeha, A klasa se ne proizvodi samo u Rastattu, već od augusta 2013. od strane finskog specijaliste kompanije Valmet Automotive. Prošle godine je popularnost A klase porasla za više od 46% u Velikoj Britaniji, pa čak i za više od 51% u Kini. Međutim, većina A klasa se i dalje isporučuje kupcima u Njemačkoj.

Posted by on 2015-04-02. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login