Meris Muhović i Aleksandra Samardžić bh. sportisti godine u izboru SSBiH

Meris Muhović Aleksandra SamardžićKaratista Meris Muhović i judašica Aleksandra Samardžić proglašeni su najboljim sportistima Bosne i Hercegovine u 2016. godini u 72. izboru Sportskog saveza BiH.

Meris Muhović, 25-godišnji član Karate kluba Šampion Ilidža u protekloj godini osvojio je srebrenu medalju na Evropskom prvenstvu u francuskom Montpellieru, zlato i srebro na takmičenjima Svjetskog kupa, te bronzano odličje na Balkanskom prventvu.

Alaksandra Samardžić, u 2016. godini ostvarila je vrhunske rezultate, a najveći uspjesi 19- godišnje članice Judo kluba Nippon su treće mjesto na Evropskom prvenstvu (U23) u Tel Avivu, dva treća mjesta na turnirima Svjetskog kupa, te titula balkanske prvakinje. Na evropskoj rang listi zauzima čelnu poziciju u svojoj kategoriji.

Na svečanoj manifestaciji Izbora najuspješnijih bh. sportista, održanoj večeras u Narodnom pozorištu, nagrade su uručene u još 19 kategorija.

U konkurenciji paraolimpijskih sportova, najboljim sportistom u prošloj godini proglašen je Dževad Hamzić, član reprezentacije BiH u sjedećoj odbojci, koja je na Paraolimpijskim igrama u Rio de Janieru osvojila srebrenu medalju.

Za najuspješnijeg bh. trenera u prošloj godini proglašen je selektor ženske karate reprezentacije BiH Miroslav Klepić, a u konkurenciji paraolimpijskih sportova Mirza Hrustemović, selektor bh. tima u sjedećoj odbojci.

Posebna priznanja za ostvarene rezultate u proteklom olimpijskom ciklusu 2012. – 2016. uručena su atletičaru Amelu Tuki, judašici Larisi Cerić i odbojkašu Sabahudinu Delaliću.

Najuspješniji klub u muškoj konkurenciji je nogometni Hrvatski športski klub Zrinjski iz Mostara, a kod žena Stonoteniski klub Spin 2012. iz Sarajeva.

Nogometna reprezentacija BiH U-17 najuspješnija je državna selekcija, koja je na Evropskom prvenstvu osvojila osmo mjsto. U konkurenciji paraolimpijskih sportova za najuspješniju je proglašena reprezentacija u sjedećoj odbojci sa osvojenim paraolimpijskim srebrom.

Priznanja za najusješnijeg bh. juniora i juniorku uručena su Toniju Miletiću (judo) i Adni Borić (taekwondo).

Kikbokser Mirza Pramenković i odbojkašica Edina Begić dobitinici su priznanja “Ambasador sporta”, dok je nagrada “Mirza Delibašić’’ uručena košarkašici Melisi Brčaninović.

Nagrade za “Životno djelo” uručene su: Josipu Brumecu, Petku Rradoviću, Vehbiji Tokiću, Izetu Jeliću, Bibiji Kerli, Želimiru Vučkoviću i Vladi Ragužu, dok su nagrade “Boro Glušac” za sportsko novinarstvo uručene: Muhamedu Bikiću, Mirzi Kolaru, Almiru Sokoloviću i Jasminu Ligati.

Sportski savez BiH i ove godine je dodijelio nagrade najuspješnijim sportistima studentima, učesnicima takmičenja koja su organizirale Evropska i Svjetska univerzitatska asocijacija. Nagrade je dobilo devet sportista – Ivona Ćavar, Harun Sadiković, Armin Gredić, Ivan Šolić, Rijad Dedejić, Selam Sejdinović, Patar Zadro, Mirnesa Bektaš i Najla Kaljanac.

Kriteriji za izbor bili su plasmani na olimpijskim igrama, svjetskim i evropskim prvenstvima, regionalnim i državnim takmičenjima, a na osnovu prijedloga strukovnih saveza.

Posted by on 2017-01-27. Filed under Sport. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login