Merkel na udaru kritika zbog BMW-ove donacije od 690.000 eura

Angela Merkel, BMWNjemačka kancelarka Angela Merkel našla se ove sedmice na udaru kritika zbog donacije od 690.000 eura koju je dobila od porodice koja stoji iza BMW-a u trenutku kada je njezina vlada blokirala evropski dogovor o ograničenju emisija CO2 za nove automobile, prenose evropski mediji.

Bavarskim BMW-om dominira porodica Quandt, Johanna i njezino dvoje djece Stefan i Susanne, koji su svaki donirali po 230.000 eura Kršćansko-demokratskoj uniji (CDU) kancelarke Merkel.

Njemački parlament to je objavio u utorak, a CDU je potvrdio da je novac primio 9. oktobra.

Po parlamentarnom izvještaju, porodica Quandt odlučila je donirati taj novac još početkom godine, ali je pričekala da prođu parlamenarni izbori 22. septembra kako ne bi na njih uticala.

Tajming ipak nije pogođen jer se donacija poklopila s intenzivnim pregovorima na evropskom nivou o ograničenjima za automobilske emisije CO2, a koje je Njemačka uspjela razvodniti unatoč evropskim ekološkim ciljevima.

BMW-ovi automobili, kao i Mercedesovi, imaju nadprosječne emisije CO2 u odnosu na francuske ili talijanske automobile.

Njemački ministar za zaštitu okoliša Peter Altmaier tražio je duža prijelazna razdoblja i “veću fleksibilnost” u računu automobilskih emisija CO2. To je četvrti put zaredom u zadnjih nekoliko godina da je dogovor odgođen.

Njemačka opozicija donaciju je odmah propratila oštrim kritikama.

“Vremenski okvir koji to povezuje s odbranom interesa automobilske industrije koju vodi kancelarka Merkel samo ide u prilog onima koji kritiziraju proces političkih donacija” – ocijenio je socijaldemokratski zastupnik Joachim Poss.

Zastupnici stranke Ljevica ocijenili su da se kancelarka “prodala”
BMW-u, dok je bivši čelnik Zelenih Juergen Trittin na Twitteru napisao da je porodica Quandt “kupila kancelarkinu klimatsku politiku za 690.000 eura”.

Porodica Quandt tim je povodom saopćila da je veliki dioničar u još nekoliko drugih kompanija. “Donacije nisu povezane ni s jednom političkom odlukom”, istaknuli su.

Takve političke donacije u Njemačkoj su legalne i za njih ne postoje maksimalna ograničenja.

Evropski ministri okoliša u ponedjeljak su na sastanku u Luxembourgu popustili njemačkom pritisku i pristali ponovno otvoriti dogovor iz juna o ograničavanju emisija CO2 za nove automobile. Po tom dogovoru, emisije novih automobila bile bi ograničene na 95 grama po kilometru od 2020.

Njemačka smatra da to nije dovoljno “fleksibilno” i da bi moglo ugroziti njezinu industriju i radna mjesta.

Evropska povjerenica za klimu Connie Hedegaard ocijenila je da njemački zahtjev da se mjera odgodi za još četiri godine, do 2024., nije prihvatljiv.

Nekoliko država članica, uključujući Veliku Britaniju i Poljsku, podržalo je njemačko stajalište, dok druge poput Belgije, Francuske i Italije podržavaju originalni dogovor, prenosi Hina.

Litavsko predsjedništvo EU-a sada treba početi pregovore s Evropskim parlamentom kako bi se postigao novi dogovor koji bi uvažio njemačke zahtjeve.

Posted by on 2013-10-18. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login