Merkel: Nema dogovora s Grčkom po svaku cijenu

Angela Merkel

Angela Merkel

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u nedjelju u Bruxellesu da je u odnosima s Grčkom izgubljeno povjerenje i da neće biti dogovora po svaku cijenu, a grčki premijer Aleksis Cipras je rekao da će dogovora biti budu li ga željele sve strane.

-Najvažnija je valuta povjerenje, a to je već izgubljeno. Neće biti dogovora po svaku cijenu – izjavila je Merkel dolazeći na krizni summit čelnika eurozone o Grčkoj. Dodala je da je sitaucija iznimno teška, da je izgubljeno puno vremena te da ne treba očekivati jednoglasnu preporuku ministara financija eurozone, koji su se također okupili na vanrednom sastanku.

-Ovdje sam kako bismo postigli pošten kompromis. To smo dužni građanima Evrope. Možemo postići dogovor večeras ako sve strane žele – rekao je Cipras.

Cijeli ovaj vikend zemlje članice eurozone pokušavaju, zasad bez uspjeha, postići dogovor u uvjetima za treći paket financijske pomoći Grčkoj i tako izbjegli izbacivanje te zemlje iz eurozone.

Zemlje članice su međusobno podijeljeneo oko toga je li grčki plan reformi dovoljno dobar da bi omogućio otvaranje pregovora o trećem paketu pomoći. Više vlada nema povjerenja u grčku vladu da će provesti ono što obećava, a Njemačka je čak kao jednu od mogućnosti predložila izlazak Grčke iz eurozone privremeno na pet godina i tako pokušala restrukturirati svoj golemi dug.

Francuski predsjednik Francois Holland, koji se najviše zauzima za dogovor s Grčkom, izjavio je da nema privremenog izlaska. “Ili će Grčka izići iz eurozone ili neće, nema privremenog izlaska”, rekao je Hollande.

-Grčka izvan eurozone značila bi Evropu koja ide natrag, a ne naprijed, a ja to ne želim – rekao je francuski predsjednik.

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je da će se boriti do posljednje sekunde za dogovor s Grčkom.

-Borbeno sam raspoložen. Borit ću se do posljednje sekunde za dogovor i nadam se da ćemo ga imati – rekao je Juncker.

Posted by on 2015-07-13. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login