Mnogi evropski gradovi su zagađeni

zagađenost, gradoviEmisije opasnih čestica koje zagađuju vazduh su u opadanju u Evropi, ali je 88 posto stanovnika gradova i dalje izloženo nivou koji premašuje standarde UN, saopštila je danas Evropska agencija za životnu sredinu.

Čestice sa oznakom PM10, čiji je prečnik manji od deset mikrona (desetmilioniti dio metra) mogu da se zadrže u vazdušnim talasima i izazovu respiratorne probleme.

Još opasnije su manje čestice, prečnika ispod 2,5 mikrona, koje udisanjem prodiru duboko u pluća, poslije čega mogu da uđu u krvotok.

Agencija sa sjedištem u Kopenhagenu saopštila je da je emisija PM10 opala za 14 posto u EU od 2002. do 2011. godine, a PM2,5 za 16 posto, prenio je AFP.

Međutim, 33 posto stanovnika urbanih područja u EU žive u područjima u kojima su premašeni evropski standardi maksimalnog izlaganja ovim česticama u periodu od 24 sata.

Ovaj procenat raste na 88 posto stanovnika gradova ako se primijene oštrije, ali neobavezujuće preporuke za PM10 koje je uputila Svjetska zdravstvena organizacija.

Mala težina beba pri rođenju, ispod 2,5 kilograma poslije 37 sedmica trudnoće, povezana je sa respiratornim problemima u djetinjstvu i kognitivnim teškoćama.

Podaci potiču iz 14 studija u 12 evropskih zemalja, u kojima je učestvovalo 74.000 žena.

Posted by on 2013-10-15. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login