Moguće ogromne štete u šumama i šumarskoj privredi

šuma

šuma

Udruženja inženjera i tehničara šumarstva Federacije Bosne i Hercegovine (UŠIT FBiH) upozorava na moguće ogromne štete u šumama i šumarskoj privredi, sa nesagledivim posljedicama.

Ukoliko ne budu realizirane adekvatne, i to vanredne akcije u neposrednoj budućnosti, na sanaciji lošeg zdravstvenog stanja šuma, situacija u idućoj godini će biti daleko ozbiljnija, navode.

U nedostatku adekvatne zakonske regulative na nivou FBiH, neusaglašenosti postojećih zakonskih rješenja, loše organizacije čuvanja i zaštite šuma, sukoba nadležnosti, čak unutar jednog ministarstva u FBiH u proteklom periodu od prestanka važenja Zakona o šumama FBiH (i Uredbe sa zakonskom snagom), negativni trendovi vezani za gazdovanje šumama se konstantno pojačavaju, saopćeno je iz UŠIT-a FBiH.

Kako se navodi, šumarska privreda se konstantno opterećuje većim obavezama, a povrata sredstava za unapređenje stanja šuma (prema kantonalnim zakonskim odredbama o taksi za unapređenje općekorisnih i svih funkcija šuma) u punoj mjeri ili u cjelini nema.

Ne postoji sistem stalnog praćenja zdravstvenog stanja šuma na nivou države niti entiteta, kontrole štetnih domaćih i invazivnih štetnika kao u svim drugim evropskim zemljama. Problem krađa drveta (ilegalnih sječa) već odavno poprima oblike organizovanog kriminala i dodatno usložnjava sliku zdravstvenog stanja šuma.

Opterećenja sporim procedurama izvršavanja sanitarnih sječa oboljelih i zaraženih stabala, ili, u nekim slučajevima apsurdne zabrane od ”inspektora za vode”, broj oboljelih i zaraženih stabala se vrlo brzo povećava, stoji u saopćenju UŠIT-a.

Bio je potreban samo jedan klimatski okidač, a to je, kako navode, suša u 2012. godini, koja je izazvala stres i smanjenu vitalnost stabala da dođe do pojave oboljenja i sušenja velikog broja stabala, a koja su žarišta za širenje zaraze.

Obim sanitarnih sječa koje je hitno potrebno izvršiti, već premašuje planirane redovne (uobičajene) obime sječa.

U pojedinim kantonima (Srednjebosanskom, Tuzlanskom, Zeničko-Dobojskom i Sarajevskom), šumarska preduzeća već gube bitku u pokušaju smanjenja broja takvih stabala u šumama. Konstantno se javljaju nova. Sa zaraženih stabala, štetni insekti i drugi patogeni se brzo premještaju na zdrava stabla.

U sljedećoj godini, ako se ne reducira njihov broj možemo očekivati katastrofu u vidu masovnog sušenja cijelih šumskih kompleksa. Sječama samo ovih stabala, na velikom prostoru, preduzeća šumarstva konstantno stvaraju gubitke, upozoravaju iz UŠIT-a.

Na sastanku direktora šumsko privrednih/gospodarskih društava, kantonalnih resornih ministarstava i uprava za šumarstvo, predstavnika Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Federalne uprave za šumarstvo, Šumarskog fakulteta, glavnog federalnog i kantonalnih šumarskih inspektora i Hrvatskog šumarskog društva BiH, koji je nedavno održan u organizaciji UŠIT-a FBiH konstatovano je da samo hitne vanredne mjere svih nadležnih institucija i preduzeća šumarstva mogu zaustaviti katastrofu na pomolu.

– Nema vremena za politikanstva, stanje liči na požar koji se rasplamsava – upozoravaju iz UŠIT-a FBiH.

Posted by on 2014-12-11. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login