Mostar: U četvrtak prva repriza predstave “Ajmo na fuka”

Ajmo na fuka

Ajmo na fuka

Nakon izuzetno uspješne premijere i oduševljenja publike i pozorišne kritike predstavom „Ajmo na fuka“ autora i redatelja Dragana Komadine, Narodno pozorište Mostar najavilo je prvu reprizu koja će biti prikazana u četvrtak, 26. februara, u 20 sati na velikoj sceni tog pozorišta.

Ajmo na fuka“ je prvi zajednički koprodukcijski projekt Hrvatskog narodnog kazališta i Narodnog pozorišta u Mostaru.

“Predstava je indiskretna posveta cijeloj jednoj generaciji mladih ljudi gurnutih u rat. Oni nisu bili nikakvi genetski zločinci, niti hladnokrvne ubojice. Prije velika djeca”, – istakao je reditelj predstave.

Predstava govori o odnosu dvojice vojnika, pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH). Njihove sudbine prikazane su kroz tri različite situacije: kao mrtvaci koji na nebu čekaju poziv „od Onoga gore“, kao ratnici na sukobljenim stranama u rovovima 1993. godine, ali i kao dvojica poznanika u poslijeratnom Mostaru. Ona, kao i svaka predstava koja tematizira rat u svojoj je biti duboko antiratna. Riječ je o pozorišnom projektu koji se prvi put nakon dvadeset godina izravno i otvoreno bavi hrvatsko-bošnjačkim sukobom, ispreplićući prošlost i sadašnjost, te vrlo sugestivno i iskreno progovorajući o besmislu rata i razloga zbog kojih je vođen, saopćeno je iz Narodnog pozorišta Mostar.

Posted by on 2015-02-24. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login